fbpx
събота, декември 2, 2023
БяганеМТБНовини

Родени да тичат, родени на колело – „Мини Байк и Рън за Чепън“ 2023 г. (СНИМКИ)

от Петрана ПЕТРОВА

Пресилено ли ви се струва заглавието?

Когато се изправиш пред почти 100 деца лице в лице за четвърта поредна година в Мини Байк и Рън за Чепън, когато усетиш състезателния им хъс и как трасето е тясно за техния устрем, асоциациите сами се раждат.

Разбира се и въпросите:

Как се култивира спортът в дисциплини, които не са популярни сред деца под 7-8 години?

Бягането например. Четвърта поредна година, а за първи път толкова много бегачи – 55 участници в различните възрастови категории (в сравнение с 2020 г.когато са били 23).  С малки изключения, почти всички колоездачи участваха и в бягането.

Но нека ви разкажа какво се случи от началото на деня.

Екип от пет човека, експерти, асоциирани членове и доброволци от и към сдружение „Велоеволюция“ спретна трасето, извади стартовите номера и отвори регистрацията. Както и събирането на декларации и всичко необходимо на място, в Драгоман. За първи път затворихме регистрацията по часовник в 10:30. Да, допускаше се да се прави записване и на място, в рамките на часовете. 97 раздадени номера, 84 – участници. Отказваха се основно малките деца до 5 г., поради различни причини.

Официалният старт започна с рождения ден на най-малкото участниче – на 1 година и рожденичка на 2 години – с торта и „Честит рожден ден“, в присъствието на над 200 човека и официални лица – кметът на Общината, Областният управител, председател на РИОСВ и други гости.

За първи път институционалната подкрепа беше толкова мощна. Община Драгоман застана зад думите си: Мини Байк и Рън за Чепън е събитие с цел да се запали искрата в деца и родители за повече спорт, движение, желание за успех, приемане на победата, но и на загубата. И за коректно отношение един към друг и да бъдем заедно сред природата.

Децата стартираха по дисциплини и възрастови категории със собствен дизайн и подредба на номерата. За първи път протичането на състезанието премина по най-добрия начин: За всяка възрастова категория стартират първо бегачите, след това колоездачите и затваряме възрастта. Успешно решение без излишно чакане от страна на бегачите. За първи път възрастовите категории бяха перфектно комбинирани: 2-3 г., 4-5 г., 6-7 г., 8-9 г., вело-турнир 10-11 и 12-13 годишни.

Вело-турнирът е нововъведение след много чудене как да обхванем тази възрастова група, която освен, че е родена на колелото, се е срастнала с него.

И това всяка година ни изумява. Един от експертите на сдружението – Радост Маринова, изработи теоретично трасето и правилата, след което практично изобрети „люлката“ за едно от препятствията. Екипът обсъди, намести спрямо терена и в деня оставаше само да се нарисува красиво и ясно за децата.

Мини полигонът се приема единодушно с радост и вълнение. 14 състезатели го преминаха, само двама без нито една секунда увеличено време. Машинки, след които обаче извън състезателната програма се включиха още над 30 деца – да се пробват, да опитат. Дори двегодишният Андрей и най-специалният участник – номер 94 и кучето Кая.

Запазиха се най-добрите практики от изминалите издания

Състезанието за деца се осъществи в рамките на голямото Байк и Рън за Чепън.

Община Драгоман за погрижи да има озвучаване, пълна логистика на място, статуетки и подаръци, доверие и подкрепа. Доброволците от БЧК отново бяха на линия с пълна отдаденост.

Изобилстваше от новости тази 2023 година на Мини-то

След затваряне на състезанието до 9 г., благодарение на Георги Петлешков, родител, децата се наредиха да скачат на рампа. Имаше и предизвикателства, като най-дълго балансиране върху колело без стъпване на земята. А за родителите – и бягане, и каране на колело по трасето за време. Въпреки ограничения бюджет, на терен се раздадоха почти 20 вело-подаръци. От тениски – до фарове за колело.

Няколко пъти споменавам родителите. Не можем да се наблагодарим, че в резултат на постоянството след обявяване на състезанието и натрупаните активи в 5 години, откакто „Велоеволюция“ влага усилия в Мини Байк и Рън за Чепън, вече може да говорим за

развитие и подкрепа от родителска общност

Дори електронна грамота за отлично представяне направиха те.

Още много подобрения и оптимизации имаше. По време на награждаването, имаше възможност да пуснем класиранията и всеки, който е последвал събитието във фейсбук, можеше да види резултатите на своето дете.

Смятаме на следващ етап да въведем двустепенно награждаване и разделяне на момичета и момчета. Заедно, в следващата година, ще постигнем и това.

Екипът на сдружение „Велоеволюция“ е отворен за предложения за спонсорство за състезанието – най-вече за още подаръци за децата.

Благодаря на медийните партньори за безапелационната им подкрепа!

Ще се видим в следващото издание!

Вълненията споделя,
Петрана Петрова, водеща  на събитието

и съ-организатор

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!