fbpx
четвъртък, септември 21, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Алпинистите на К2 достигнаха Лагер 3: Продължават нагоре утре

Екипът, изкачващ K2, тайванката Грейс Ценг и непалецът Нима Гялжен  достигнаха Лагер 3.

Двамата се надяват да установят Лагер 4 още утре. Но ако вятърът е твърде силен, екипът ще остане в Лагер 3, докато условията не се подобрят. Те посочиха четвъртък, 24 февруари, като потенциалната дата за атака на върха, съобщава Summit Karakoram.

Грейс Ценг и непалски екип се опитват да повторят успеха от миналата година на втория по височина осемхилядник в света.

Един от спонсорите на експедицията Dolma Expeditions разказа пред ExplorersWeb, че е имало проблеми с издаването на визите, което сериозно е забавило началото на изкачването.

Експедицията е изцяло фокусирана върху младата Ценг, която опитва да стане първата жена, изкачила К2 през зимата.

В същото време двата непалски екипа от южната страна на Чо Ойю слизат надолу заради тежки метеорологични условия.

Екипът на Гялже Шерпа тръгна към върха в полунощ. Според Seven Summit Treks (един от спонсорите на експедицията) те са достигнали 7400 м на зазоряване. Скоро след това вятърът ги е спрял.

„Те се опитваха да се качат на седлото между връх Тензинг и хребета Чо Ою, а прогнозата предсказваше вятър на обяд. Така че те ще се спуснат обратно на безопасно място и ще планират какво да правят по-нататък“, написа главният изпълнителен директор на Seven Summit Treks Чханг Дава Шерпа в социалните медии.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Gelje Sherpa (@gelje_sherpa_)

Тракерът на Гялже Шерпа показва, че той е достигнал най-висока точка близо до 7500 м. Оттогава той се спуска бързо надолу.

Екипът на Pioneer Adventure отложи атаката на върха поради обилния снеговалеж в неделя. Говорител на Pioneer Adventure каза пред ExplorersWeb, че прогнозите предвиждат лошо време за следващите няколко дни.

Очаква се jet stream да удари силно китайската (северна) страна на върха. Затова алпинистите решиха да се върнат на безопасно място. В момента те слизат към базовия лагер.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!