fbpx

Алпинистите от Лагер 1 и 2 евакуирани

Щателна проверка на ледопада Кхумбу с хеликоптер и пеш, отдолу и отгоре, показа, че маршрутът е твърде рисков, за да се преминава пеша. Затова всички алпинисти, блокирани във височинните лагери 1 и 2 бяха евакуирани с хеликоптер.

Алпинистите от лагер 2 са слезли в лагер 1, докaтo три хеликоптера са извършили няколко курса, за да евакуират двама по двама, всички планинари. Всички алпинисти и шерпи вече са в базовия лагер. Планинските водачи от RMI описват спасителната операция от първо лице:

„Изглеждаше невъзможно хеликоптерите да извършват над 90 кацания и излитания—а на тази рекордна за спасителна операция височина, само преди 20 години—щеше да означава хаос и катастрофа… или най-малкото отлагане, но със сигурност, в 6 сутринта голямото Еверест въздушно шоу започна. Страхът на екипите беше, че всички ще се тълпят да се качат първи, но всички изглежда бяха разбрани и търпеливо очакваха своя ред. Имаше само един път надолу и никой не искаше да бъде поставен в списъка „без полет“. От време на време имаше 4-5 птици във въздуха, летящи с драматични лупинги от базов лагер до лагер 1. Опашката алпинисти от Лагер 1 с техния багаж се увеличи от опашката с алпинисти от лагер 2. На един от пилотите му бяха нужни 4 кацания, за да превози целия ни екип.  Долу нямаше радост. Нямаше наздравици. Нямаше Дай пет. Ние бяхме свалени в епицентъра на бедствието и трудно вярвахме на очите си. Краткото облекчение, че сме свалени от планината се смени с тъга от разрушителната мощ на природата, на която станахме свидетели наоколо.“

everest-base-camp

 

Прочети  Лавина уби двама скиори във Франция

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.