fbpx

Спелеосъбори и алпиниада през почивните дни


Национален спелео технически преглед „Карлуково 2015” ще се проведе в периода 01 до 03 май 2015 г. край с. Карлуково.

Прегледът ще протече със състезание за млади пещерняци, в което участниците показват своите умения за безопасно преминаване по въжени системи. Те ще бъдат оценявани п умения за връзване на възли, работа с въжета и екипировка за вертикални пещери, изготвяне на карта на пещера, оказване на помощ на пострадал във вертикална пещера, изграждане на бивак, ориентиране и др.

Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от двама души.

В рамките на събитието ще се проведе и среща на инструктори по спелеология, на която ще бъдат обсъдени методи и програми за обучение по спелеология, тяхното обновяване и нови идеи.

По същото време (1ви и 2ри май) на скалите на пещерата Проходна, с. Карлуково ще бъдат проведени и учебни тренировки на спасителите от Пещерно спасяване. Такива се провеждат няколко пъти годишно, като се симулират инциденти, при които трябва да се окаже помощ на пострадал, с използване на елементи за спасяване в пещери и пропасти.

По същото време край Ракитово, в местността Качаков чарк ще се проведе Първия пролетен сбор на новоучреденото Българско пещерно дружество. По време на сбора е планирано открито заседание на Управителния съвет, но наред с това любителите на пещерите ще се занимаят и с проучване, картиране и разчистване на пещерите “Лепеница” и “Тупаров чарк”, както и на пропастите “Властелина” (24 м) и “Бундевата” (25 м).

Българското пещерно дружество беше учредено на 28 март на хижа Кръстец в Централен Балкан от 26 спелеолози от Велико Търново, Враца, Дряново, Етрополе, Ракитово, Русе, София, Трявна, Търговище, Чепеларе, Червен бряг, представляващи себе си и пещерни клубове от страната. Учредителите гласуваха устав на сдружението и избраха Управителенсъвет с председател д-р Камен Бонев и Контролен съвет с 3-годишен мандат.

Прочети  Кампанията за възстановяване на Драгоманското блато с нови благотворителни инициативи

Враца ще бъде пък домакин на традиционната Ботева алпиниада, която също се провежда от 1 до 3 май.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.