fbpx
неделя, май 26, 2024
Новини

След земетресението: Еверест намаля с 2,5 см, Анапурна порасна с 20

Първенецът на планетата връх Еверест вече е с 2,54 см по-нисък. Данните са на европейския спътник Сантинел-1, който преминал над върха на 29 април.

Сътрудникът на Обединения институт за изследвания в областта на опазването на околната среда професор Роджър Билхъм смята, че върхът е загубил едва един-два милиметра. Но пък планинският масив Анапурна в Хималаите е станал по-висок с 20 см в резултат на земетресението.

Германският аерокосмически център също е стигнал до извода, че част от земната повърхност в района на Катманду с размери 55 на 18 мили (около 88,5 на 29 км – над 2500 кв.км) се е издигнала с около 91 см от предишното равнище.

Всички учени обясняват премяната на релефа с отслабването на напрежението на земната кора след подземните трусове. Преди земетресението геоложката платформа била под напрежение като опънат ластик, а след това напрежението спаднало, което довело до измененията.

Полицията и спасителните екипи, работещи в района на лавината са открили още 50 тела на затрупани местни и чуждестранни алпинисти.

Все още нито едно от телата не е разпознато. Те са били намерени едва вчера, седмица след бедствието.

„Не можехме да стигнем до зоната по-рано заради дъжда и облачното време. Екипът пак ще се завърне на мястото днес. Най-малко още 200 човека са изчезнали в района, включително алпинисти и местни селяни“, коментира представител на властите.

Американски военни самолети и персонал се очаква да пристигнат в Непал днес, за да помагат за доставките на помощи да пострадалите райони извън столицата.

Към страната в момента се изпращат провизии и помощи от цял свят.

„Приоритет е осигуряването на подслон преди сезона на мусоните Хората спят на открито, палатки са опънати на стадиона в Катманду и на голф игрището“, коментира изпълнителният директор на световната програма по прехраната Ертарин Кузен.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!