fbpx

Американци се спуснаха със ски под Еверест нелегално

Двама американски алпинисти осъществиха нелегално спускане със ски от Лагер 3 до  Лагер 2 на Еверест миналата седмица. Уили Бенегас и Мат Мориц са се спуснали от 7200 м до 6400 м на 2 май, без да разполагат с необходимото разрешително от непалските власти. Двамата са имали единствено пермит за изкачване на върха.

След успешното ски спускане по стената на вр. Лхотце от Лагер 3 до Лагер 2, катерачите публикуваха съобщение в социалните мрежи:  “Направихме го!”

Непалските власти вече са разпитали представителите на местната агенция High Altitude Dream Pvt Ltd, която организира експедицията, в която са били участници двамата. От фирмата твърдят, че не са били уведомени предварително за подготвяното ски спускане.

Според непалските закони за ски разрешително се заплаща допълнително по $1 000 такса, както и се назначава специален офицер, който да следи за дейностите на скиорите в планината.

Властите в Катманду вече обсъждат мерки срещу двамата нарушители.  Те могат да получат забрана за влизане в Непал до 5 години и за участие в планински експедиции на територията на Непал до 10 г.

 

Comments

comments

Прочети  "Изгубени на Еверест" - тази вечер по Nat Geo (ВИДЕО)

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!