fbpx

Американци се спуснаха със ски под Еверест нелегално

Двама американски алпинисти осъществиха нелегално спускане със ски от Лагер 3 до  Лагер 2 на Еверест миналата седмица. Уили Бенегас и Мат Мориц са се спуснали от 7200 м до 6400 м на 2 май, без да разполагат с необходимото разрешително от непалските власти. Двамата са имали единствено пермит за изкачване на върха.

След успешното ски спускане по стената на вр. Лхотце от Лагер 3 до Лагер 2, катерачите публикуваха съобщение в социалните мрежи:  “Направихме го!”

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/benegasbrothers/videos/10160443428025078/?t=3″ width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Непалските власти вече са разпитали представителите на местната агенция High Altitude Dream Pvt Ltd, която организира експедицията, в която са били участници двамата. От фирмата твърдят, че не са били уведомени предварително за подготвяното ски спускане.

Според непалските закони за ски разрешително се заплаща допълнително по $1 000 такса, както и се назначава специален офицер, който да следи за дейностите на скиорите в планината.

Властите в Катманду вече обсъждат мерки срещу двамата нарушители.  Те могат да получат забрана за влизане в Непал до 5 години и за участие в планински експедиции на територията на Непал до 10 г.

 

Прочети  Задава се Кинопанорама за екстремни ски и сноуборд в Банско

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook