fbpx
петък, май 24, 2024
Литература и киноНовини

Американски филм с Гран при на Банско филм фест

Американският филм „Бунтарят – легендата Фред Беки“ спечели големия приз на журито на тазгодишното издание на Международния фестивал за планинарско кино в Банско. Специалната награда взе френската лента „Елбрус“. От българските филми беше отличен „Project BIG ICE: Patagonia“. Наградата на община Банско взе „Самюел в облаците“, а за цялостна реализация в екстремни условия приз получи германския „Навлизане в две Вселени. Епопея в Гренландия“.

В конкурсната програма участваха 40 филма. Те бяха оценявани от 5-членно жури с председател италианеца Роберто де Мартин.

Извън филмовата програма, публиката отново имаше възможност да се срещне със знаменитости в екстремните спортове.

Боян Петров разказа за плановете си за изкачване на оставащите му 4 осемхилядника. Той потвърди, че тази пролет е ред на опит на световния първенец Еверест, но преди това ще пробва късмета на си на Шиша Пангма. Есента на 2018 г. ще бъде на Чо Ойю, а при успех за 2019 г. ще остане единствено Лхотце.

Петер Хабелер и Герлинде Калтенбрюнер
сн. Фейсбук страница на Банско Филм Фест

Специални гости на Банско Филм Фест беше и австрийката Герлинде Калтенбрюнер, единствената жена, изкачила всички 14 осемхилядника без кислород, както и австрийската легенда в алпинизма Петер Хабелер.

снимки: Фейсбук страница на Международен фестивал на планинарското кино

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!