fbpx

Атанас Скатов показа Сертификата за изкачване на Чо Ойю

Атанас Скатов показа във фейсбук страницата си сертификата за успешното изкачване на връх Чо Ойю на 13 май 2018 година. Публикацията е в отговор на нападки от сайт, че има вероятност той да е стигнал само до платото, но не и до същинския връх.

Самият Скатов веднага след изкачването си споделя следната информация по сателитния си телефон:

„Времето беше перфектно и планината ме допусна до себе си, за което съм много благодарен! Вече съм истински алпинист! Минути след изкачването падна гъста мъгла и тръгвам надолу. Намерих си стъпките в снега до въжето и се надявам да сляза невредим по лагера“.

Във филма, посветен на експедицията обаче става ясно, че Скатов достига върха в гъста мъгла. Именно това и липсата на снимков материал дава повод за нападките срещу него – бил ли е или не на върха. В подробен отговор той обяснява, че изкачването му е документирано чрез GPS тракер, който носи при всичките си изкачвания, а флагчета, маркиращи самата връхна точка липсват почти на всички снимки, заснети преди него на върха.

Изкачването на Скатов е документирано и от Himalayan Database. Авторитетен регистър, събрал всички опити – успешни и неуспешни за изкачвания на осемхилядници от 1905 година насам. Вписването в него се извършва след попълване на анкета, в която освен доказателствения снимков материал се вземат предвид и условията на изкачване, останалите участници в експедицията и т.н.

Базата данни с Хималаиските изкачвания става общодостъпна

Прочети  Нирмал Пурджа с историческо изкачване на Еверест, Лхотце и Макалу за два дни

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.