fbpx

Българи атакуват осемхилядниците Лхотце и Канчендзьонга, пролетният хималайски сезон е в разгара си (ОБНОВЕНА)

Последно обновяване: 14.05, 10:30 ч.

Пролетният хималайски сезон е в разгара си след кратка пауза заради лошо време, предизвикано от циклона Фани.

Българите Иван Томов и Атанас Скатов атакуват обявените два осемхилядника – Лхотце (8516 м) и Канчендзьонга (8586 м).

По непотвърдена информация, към Канчендзьонга се е отправил и адвокатът от София Стефан Стефанов.

Въжетата към Лхотце и Макалу (8463 м) вече са фиксирани. Маршрутите са подготвени от шерпи, които традиционно са и първите, стъпили на върховете този сезон.

Иван Томов от събота вечерта щурмува четвъртия по височина връх в света Лхотце, след като преди десет дни буря унищожи екипировката му. Унищожени бяха и Лагер 2 и Лагер 3 под върха. По информация на БНР, алпинистът продължава експедицията си с екипировка назаем, но с недоизлекувана кашлица.

Веганът Атанас Скатов днес се придвижва над Лагер 3 на Канчендзьонга. Това става, след като миналата сряда той съобщи:

Цяла седмица духа силен вятър на височина над 6000 метра и всички сме в базов лагер и изчакваме вятъра да намалее, за да тръгнем към върха. Времето е слънчево, топло, но духа вятър и не може да се качим над лагер 2. Всеки ден получаваме прогнози за времето и решаваме какво да правим. 

В събота той е пристигнал в Лагер 2 заедно с другите участници в експедицията. През нощта се е извила буря с много силен вятър. Наложило се е да останат в лагера, но вчера времето е позволило да се отправят нагоре и са достигнали Лагер 3.

Какво се случи в Хималаите досега?*

Пролетният хималайски сезон вече имаше своите драматични моменти. Сред тях, за съжаление, са и три трагични инцидента с жертви на Чо Ойю, Анапурна и Макалу.

След като циклонът Фани удари Индия, екипите бяха принудени да слязат надолу и да изчакат преминаването на бурята.

Прочети  Слънчево и ясно в планините

Чо Ойю 2019

На 29-ти април, първата жертва за сезона беше регистрирана на Чо Ойю (8201 м). Алпинистът Пхуджунг Бхоте Шерпа е паднал в цепнатина, докато фиксирал въже близо до Лагер 2 на височина 7100 м. Той беше част от екип от петима шерпи, осигуряващи маршрута за 10 чуждестранни клиенти. Членовете на експедицията са решили да я прекратят. За съжаление, няма изгледи за решение да свалят тялото на загиналия. Към днешна дата, се очаква се върхът да бъде атакуван на 15-16-ти май.

Анапурна 2019

Анапурна (8091 м) си е спечелил репутацията на най-опасния осемхилядник. Затова беше изненада, когато 32-ма алпинисти го изкачиха на 23-ти април, включително Нирмал Пурджа, чиято цел е да изкачи всички осемхилядници за седем месеца. За съжаление, не всичките 32-ма успяха да се върнат. Малайзийският анестезиолог Уи Кин Чин беше оставен на слизане на височина около 7750 м. Неговият шерп Нима Черинг го оставил с кислорода си в Лагер 4, за да потърси помощ. Детайлите от случилото се и последвалата спасителна операция остават неясни. Въпреки многото неизвестни, алпинистът бе евакуиран жив от върха. За жалост, след седемдневно интензивно лечение, Кин Чин почина в Сингапур.

Към Анапурна поглед е отправил и полският алпинист Адам Биелецки. Заедно с германеца Феликс Берг искат да качат върха по нов маршрут по Северозападната стена. Преди това обаче целта е друга – аклиматизационно изкачване на Лангтанг Лирунг (7227 м).

Еверест 2019

Преди циклонът да предизвика лошо време и на Еверест (8848 м), от юг още на 24-ти април група шерпи бяха фиксирали маршрута до над 6400 м. На 1-ви май те са продължили до под Женевския контрафорс на 7600 м. На следващия ден достигат Южното седло и Лагер 4 на 8000 м, откъдето експедициите правят финалната атака на върха. От северната страна шерпите бяха успели да достигнат 8300 м, преди да се върнат в Базовия лагер, за да избегнат лошото време.

Прочети  17-годишен руснак стана най-младият европеец на Еверест

До неделя, 12-ти май, на Еверест все още вилнееха ветрове с постоянна скорост 50-60 км/ч. Прогнозите са в следващите няколко дни времето да остане стабилно и върхът да бъде атакуван от няколко страни.

Кори Ричардс ще опита нов маршрут заедно с еквадорецът Естебан Мена.

Ками Рита Шерпа, който държи рекорда за най-много изкачвания на Еверест, ще се опита да го изкачи за 23-ти път.

Към върха се е отправил и каталунският алпинист Серхи Минготе, който цели класически траверс Лхотце-Еверест и рекорден брой осемхилядници без кислород в рамките на година. Вече два дни той е в Лагер 2 на около 6500 м, като се очаква днес – на 14-ти май – да продължи към Лагер 3 на 7300 м.

Дхаулагири 2010

Румънско-словашки екип, включващ Петер Хамор, Хориа Колибасану и Мариус Гане, бяха започнали екипиране към Дхаулагири (8167 м.). Целта е да изкачат върха по нов маршрут. Експедицията работеше през ден, но и те бяха принудени да спрат и да изчакат бурята.

Надяваме се да не ни отвее или да затрупа пътя, който прокарахме през последните две седмици,

написа Хориа на 3-ти май.

Към момента те продължават експедицията си и са изградили Лагер 2 на 6000 м. Това ще бъде и последният им лагер с провизии преди върха. Междувременно от североизток шерпи продължават да травесират класическия маршрут към Дхаулагири. Там е и Нирмал Нима Пурджа. Днес се очаква той да продължи от Лагер 2 към Лагер 3 към върха.

снимка: Peter Hámor, facebook

*в текста са използвани материали на www.explorersweb.com и http://www.dreamwanderlust.com

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!