fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмНовини

Българи атакуват осемхилядниците Лхотце и Канчендзьонга, пролетният хималайски сезон е в разгара си (ОБНОВЕНА)

Последно обновяване: 14.05, 10:30 ч.

Пролетният хималайски сезон е в разгара си след кратка пауза заради лошо време, предизвикано от циклона Фани.

Българите Иван Томов и Атанас Скатов атакуват обявените два осемхилядника – Лхотце (8516 м) и Канчендзьонга (8586 м).

По непотвърдена информация, към Канчендзьонга се е отправил и адвокатът от София Стефан Стефанов.

Въжетата към Лхотце и Макалу (8463 м) вече са фиксирани. Маршрутите са подготвени от шерпи, които традиционно са и първите, стъпили на върховете този сезон.

Иван Томов от събота вечерта щурмува четвъртия по височина връх в света Лхотце, след като преди десет дни буря унищожи екипировката му. Унищожени бяха и Лагер 2 и Лагер 3 под върха. По информация на БНР, алпинистът продължава експедицията си с екипировка назаем, но с недоизлекувана кашлица.

Веганът Атанас Скатов днес се придвижва над Лагер 3 на Канчендзьонга. Това става, след като миналата сряда той съобщи:

Цяла седмица духа силен вятър на височина над 6000 метра и всички сме в базов лагер и изчакваме вятъра да намалее, за да тръгнем към върха. Времето е слънчево, топло, но духа вятър и не може да се качим над лагер 2. Всеки ден получаваме прогнози за времето и решаваме какво да правим. 

В събота той е пристигнал в Лагер 2 заедно с другите участници в експедицията. През нощта се е извила буря с много силен вятър. Наложило се е да останат в лагера, но вчера времето е позволило да се отправят нагоре и са достигнали Лагер 3.

Какво се случи в Хималаите досега?*

Пролетният хималайски сезон вече имаше своите драматични моменти. Сред тях, за съжаление, са и три трагични инцидента с жертви на Чо Ойю, Анапурна и Макалу.

След като циклонът Фани удари Индия, екипите бяха принудени да слязат надолу и да изчакат преминаването на бурята.

Чо Ойю 2019

На 29-ти април, първата жертва за сезона беше регистрирана на Чо Ойю (8201 м). Алпинистът Пхуджунг Бхоте Шерпа е паднал в цепнатина, докато фиксирал въже близо до Лагер 2 на височина 7100 м. Той беше част от екип от петима шерпи, осигуряващи маршрута за 10 чуждестранни клиенти. Членовете на експедицията са решили да я прекратят. За съжаление, няма изгледи за решение да свалят тялото на загиналия. Към днешна дата, се очаква се върхът да бъде атакуван на 15-16-ти май.

Анапурна 2019

Анапурна (8091 м) си е спечелил репутацията на най-опасния осемхилядник. Затова беше изненада, когато 32-ма алпинисти го изкачиха на 23-ти април, включително Нирмал Пурджа, чиято цел е да изкачи всички осемхилядници за седем месеца. За съжаление, не всичките 32-ма успяха да се върнат. Малайзийският анестезиолог Уи Кин Чин беше оставен на слизане на височина около 7750 м. Неговият шерп Нима Черинг го оставил с кислорода си в Лагер 4, за да потърси помощ. Детайлите от случилото се и последвалата спасителна операция остават неясни. Въпреки многото неизвестни, алпинистът бе евакуиран жив от върха. За жалост, след седемдневно интензивно лечение, Кин Чин почина в Сингапур.

Към Анапурна поглед е отправил и полският алпинист Адам Биелецки. Заедно с германеца Феликс Берг искат да качат върха по нов маршрут по Северозападната стена. Преди това обаче целта е друга – аклиматизационно изкачване на Лангтанг Лирунг (7227 м).

Еверест 2019

Преди циклонът да предизвика лошо време и на Еверест (8848 м), от юг още на 24-ти април група шерпи бяха фиксирали маршрута до над 6400 м. На 1-ви май те са продължили до под Женевския контрафорс на 7600 м. На следващия ден достигат Южното седло и Лагер 4 на 8000 м, откъдето експедициите правят финалната атака на върха. От северната страна шерпите бяха успели да достигнат 8300 м, преди да се върнат в Базовия лагер, за да избегнат лошото време.

До неделя, 12-ти май, на Еверест все още вилнееха ветрове с постоянна скорост 50-60 км/ч. Прогнозите са в следващите няколко дни времето да остане стабилно и върхът да бъде атакуван от няколко страни.

Кори Ричардс ще опита нов маршрут заедно с еквадорецът Естебан Мена.

Ками Рита Шерпа, който държи рекорда за най-много изкачвания на Еверест, ще се опита да го изкачи за 23-ти път.

Към върха се е отправил и каталунският алпинист Серхи Минготе, който цели класически траверс Лхотце-Еверест и рекорден брой осемхилядници без кислород в рамките на година. Вече два дни той е в Лагер 2 на около 6500 м, като се очаква днес – на 14-ти май – да продължи към Лагер 3 на 7300 м.

Дхаулагири 2010

Румънско-словашки екип, включващ Петер Хамор, Хориа Колибасану и Мариус Гане, бяха започнали екипиране към Дхаулагири (8167 м.). Целта е да изкачат върха по нов маршрут. Експедицията работеше през ден, но и те бяха принудени да спрат и да изчакат бурята.

Надяваме се да не ни отвее или да затрупа пътя, който прокарахме през последните две седмици,

написа Хориа на 3-ти май.

Към момента те продължават експедицията си и са изградили Лагер 2 на 6000 м. Това ще бъде и последният им лагер с провизии преди върха. Междувременно от североизток шерпи продължават да травесират класическия маршрут към Дхаулагири. Там е и Нирмал Нима Пурджа. Днес се очаква той да продължи от Лагер 2 към Лагер 3 към върха.

снимка: Peter Hámor, facebook

*в текста са използвани материали на www.explorersweb.com и http://www.dreamwanderlust.com

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!