fbpx

България отново е домакин на Балканския пещерен събор

peshteren-sborДесетият юбилеен Балкански пещерен събор се провежда от 21 до 26 юни край пещерата Леденика над Враца. Организатори тази година са Българското пещерно дружество.
Те са подготвили програма, включваща посещение на пещерите “Леденика”, “Резньовете”, “Змейова дупка”, картиране на пещери, посещение на природни и исторически забележителности в района, културни събития, презентации на участниците и много други.
В рамките на събора ще бъде представена и изложбата от фотоси, събрани за конкурса „Пещерите и ние”, организиран от русенския спелео клуб „Приста”. В него участват 34 фотографа и любители на пещерите. Шестчленно жури с председател фотографът Явор Мичев разгледа всички фотографии и избра победителите в двете категории „Хора под земята” и „Красотата на пещерите”. Това са румънката Елена Будуран и французинът Реми Фламан.
В същото време край Леденика се провежда и спелеоекспедиция „Каменополски карст“. Тя е организирана от Българската федерация по спелеология, съвместно с клубовете „Мездра“ и „Стрешеро“ , както и Пещерно спасяване. Целта на експедицията са картиране на пещера Гизмова дупка, разкопаване на пещера Задънката и търсене на връзка с Каленска пещ, възстановяване на парапета в пещерата Лабиринта и търсене на продължения, работа в местност Требежите и между Кърни връх и Равни връх (търсене на нови пещери), провеждане на тренировка и демонстрация на Пещерно спасяване и посещение и запознаване на пещери във Врачански район: Барки, Резньовете, Змейова дупка и други.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!