fbpx

Българска спелеоекспедиция се завърна от Иран

Експедиция на Българското пещерно дружество, водена от Алексей Жалов, се завърна от Иран, където бяха търсени и проучени нови пещери.

Експедицията продължи 13 дни – от 20 до 3 октомври и беше съвместно с клубът по пещерно дело и каньонинг Кавошгаран , регионалния клон на Иранската асоциация по пещерно дело и спелеология в Машхад, секцията по пещерно дело при планинарския съюз в района.

В експедицията са участвали още двама международни спелеолози – Томаш Павловски – от Полша и зам.- председателят на Балкански спелеоложки съюз професор-географът Тибериу Тулуциан от Румъния.

В рамките на експедицията са посетени 4 пещери. Едната от тях е с потенциал да се окаже най-дългата в района, разказа Жалов пред радио Фокус.

Българската група е проникнала и в пещери, образувани в каменна сол , в каквито са били посещавани от малцина български пещерняци.

В експедицията е участвала и зоологът към БАН – Илияна Дундарова, която се занимава с проучване на прилепите. Изследвано е и видовото многообразие на прилепите в пещерите, които са посетени.

Comments

comments

Прочети  Шаика Еркюмен - туркинята, която счупи световния рекорд по пещерно гмуркане (ВИДЕО)

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!