fbpx

Българска спелеоекспедиция се завърна от Иран

Експедиция на Българското пещерно дружество, водена от Алексей Жалов, се завърна от Иран, където бяха търсени и проучени нови пещери.

Експедицията продължи 13 дни – от 20 до 3 октомври и беше съвместно с клубът по пещерно дело и каньонинг Кавошгаран , регионалния клон на Иранската асоциация по пещерно дело и спелеология в Машхад, секцията по пещерно дело при планинарския съюз в района.

В експедицията са участвали още двама международни спелеолози – Томаш Павловски – от Полша и зам.- председателят на Балкански спелеоложки съюз професор-географът Тибериу Тулуциан от Румъния.

В рамките на експедицията са посетени 4 пещери. Едната от тях е с потенциал да се окаже най-дългата в района, разказа Жалов пред радио Фокус.

Българската група е проникнала и в пещери, образувани в каменна сол , в каквито са били посещавани от малцина български пещерняци.

В експедицията е участвала и зоологът към БАН – Илияна Дундарова, която се занимава с проучване на прилепите. Изследвано е и видовото многообразие на прилепите в пещерите, които са посетени.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!