fbpx
събота, април 20, 2024
Новини

Наско Скатов се върна, чакаме Боян

Алпинистът Атанас Скатов днес се върна в България, след като на 1.10 успешно изкачи вр. Манаслу (8163м). Той кацна на летище София с полет от Катар по обед. Посрещнаха го родителите му.

За експедицията Наско разказа, че е била изненадващо трудна. Променливото време и огромните пукнатини на ледника в подножието на върха са били основното предизвикателство пред него. Няколко аклиматизационни изкачвания и търпение са рецептата за успех. Наско успява едва от третия опит. До лагер 3 алпинистът върви сам, след това е с партньор непалец. В себе си носи кислородна бутилка, но не я използва в нито един момент по време на изкачването. По време на цялата експедиция се храни изцяло с растителна храна. Така той може да нарече себе си единственият веган, изкачил Манаслу, въпреки че преди него са се пробвали и други вегани, но консумиращи и животинска храна  по време на експедициите.

Плановете на Наско оттук нататък са да изкачи всички 14 осемхилядници на планетата във вегански експедиции. Това включва и ново изкачване на Еверест, въпреки че алпинистът вече стъпи на върха в рамките на опит да изкачи седемте първенци на планетата. Засега от тази колекция остава само северноамериканския първенец Маккинли, но той засега не е отново в плановете на Наско.

Тази вечер очакваме завръщането и на Боян Петров, който на 30.09 стана първият българин, изкачил последния непокорен от българи осемхилядник- вр. Манаслу. Той ще кацне в 20.30ч. с полет от Истанбул.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!