fbpx

Наско Скатов се върна, чакаме Боян

Алпинистът Атанас Скатов днес се върна в България, след като на 1.10 успешно изкачи вр. Манаслу (8163м). Той кацна на летище София с полет от Катар по обед. Посрещнаха го родителите му.

За експедицията Наско разказа, че е била изненадващо трудна. Променливото време и огромните пукнатини на ледника в подножието на върха са били основното предизвикателство пред него. Няколко аклиматизационни изкачвания и търпение са рецептата за успех. Наско успява едва от третия опит. До лагер 3 алпинистът върви сам, след това е с партньор непалец. В себе си носи кислородна бутилка, но не я използва в нито един момент по време на изкачването. По време на цялата експедиция се храни изцяло с растителна храна. Така той може да нарече себе си единственият веган, изкачил Манаслу, въпреки че преди него са се пробвали и други вегани, но консумиращи и животинска храна  по време на експедициите.

Плановете на Наско оттук нататък са да изкачи всички 14 осемхилядници на планетата във вегански експедиции. Това включва и ново изкачване на Еверест, въпреки че алпинистът вече стъпи на върха в рамките на опит да изкачи седемте първенци на планетата. Засега от тази колекция остава само северноамериканския първенец Маккинли, но той засега не е отново в плановете на Наско.

Тази вечер очакваме завръщането и на Боян Петров, който на 30.09 стана първият българин, изкачил последния непокорен от българи осемхилядник- вр. Манаслу. Той ще кацне в 20.30ч. с полет от Истанбул.

 

Comments

comments

Прочети  Наско Скатов тръгна към Еверест

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!