fbpx

Български пещерняци заминават на експедиция в Киргизстан

Петима български пещернци, членове на Българското пещерно дружество, ще се включат в Международната експедиция „Алай’2017“ в Киргизстан. Те ще отпътуват за бившата съветска република тази вечер.

Проявата е организирана от Българското пещерно дружество и Фонда за Съхранение и Изследване на пещерите на Киргизстан, под егидата на Европейската федерация по спелеология. В експедицията, освен домакините, ще участват и пещерняци от Сърбия, Румъния и САЩ.

Международният екип от общо 12 души ще има за основна цел изследването на малко познатия гипсов карст на платото Джалпак-Таш, разположено в Узгенския район на Област Ош , който е част от Памиро – Алайската – високопланинска система. Втората по важност цел на експедицията е проучването на пещерния карстов извор – водопад Абшир-Ата (Млечният извор) също в района на Ош.

Експедицията ще бъде заснета от професионален видеооператор, а в последствие ще бъде изготвен филм, който ще бъде представен на предстоящия международен кинофестивал за планини, екстремни спортове и приключения „Банско филм фест“.

Това е 4-тата поред българска пещерна експедиция в Киргизстан. По време на 3-те предишни изяви, българските пещерняци успяха да открият и проучат в недрата на Тян Шан нови 45 пещери и пропасти.

Повече за експедициите в планината Тян Шан

Сред останалите проекти в програмата на Българското пещерно дружество до края на тази година са експедицията Тера Бесика в района на Ракитово. Тя ще се състои от 22 до 24 септември. Пак по това време Жорж Влайков и Теодора Георгиева ще се включат към международна експедиция в Армения , а след нея ще са гости на симпозиума на Украинската спелеологическа асоциация. През октомври пещерняци от дружеството ще отпътуват и на втората за тази година експедиция в Косово.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!