fbpx
събота, септември 23, 2023
Екстремни спортовеНовиниСпелеология

Български пещерняци заминават на експедиция в Киргизстан

Петима български пещернци, членове на Българското пещерно дружество, ще се включат в Международната експедиция „Алай’2017“ в Киргизстан. Те ще отпътуват за бившата съветска република тази вечер.

Проявата е организирана от Българското пещерно дружество и Фонда за Съхранение и Изследване на пещерите на Киргизстан, под егидата на Европейската федерация по спелеология. В експедицията, освен домакините, ще участват и пещерняци от Сърбия, Румъния и САЩ.

Международният екип от общо 12 души ще има за основна цел изследването на малко познатия гипсов карст на платото Джалпак-Таш, разположено в Узгенския район на Област Ош , който е част от Памиро – Алайската – високопланинска система. Втората по важност цел на експедицията е проучването на пещерния карстов извор – водопад Абшир-Ата (Млечният извор) също в района на Ош.

Експедицията ще бъде заснета от професионален видеооператор, а в последствие ще бъде изготвен филм, който ще бъде представен на предстоящия международен кинофестивал за планини, екстремни спортове и приключения „Банско филм фест“.

Това е 4-тата поред българска пещерна експедиция в Киргизстан. По време на 3-те предишни изяви, българските пещерняци успяха да открият и проучат в недрата на Тян Шан нови 45 пещери и пропасти.

Повече за експедициите в планината Тян Шан

Сред останалите проекти в програмата на Българското пещерно дружество до края на тази година са експедицията Тера Бесика в района на Ракитово. Тя ще се състои от 22 до 24 септември. Пак по това време Жорж Влайков и Теодора Георгиева ще се включат към международна експедиция в Армения , а след нея ще са гости на симпозиума на Украинската спелеологическа асоциация. През октомври пещерняци от дружеството ще отпътуват и на втората за тази година експедиция в Косово.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!