fbpx

Баща гради храм край хижа Рай в памет на сина си

Сопотчанинът Петко Илиев гради храм високо в Стара планина в памет на сина си, загинал в лавина през 2003 г. Църквата ще носи името на светците ”Св. св. Николай и Пантейлимон”.

Храмът е разположен едва на няколко метра от хижа ”Рай”в Стара планина и ще бъде най-високо изградения в България.

“Да загубиш детето си е едно от най-страшните неща. Времето не лекува, болката си остава. Ако не се мобилизираш да правиш нещо, ти си загубен”, казва Петко Илиев. 

До завършването на църквата изминават цели 15 години.  Мястото е трудно проходимо – стига се пеша или на кон. Всички материали за храма са изнесени на конете на Пейо, който по това време работи към хижа “Рай”. 

В каузата се включват доброволно и стотици хора от цяла България. “Всеки един вече, който е донесъл камък, съм го снимал. Дори тези, които са носели камъни и мен ме е нямало, са ми оставяли с бележки от кого е. Камъни се донесоха от много места, не само от България – от Алпите, Мусала”, разказва Петко Илиев.

Камък по камък, ден след ден храмът е построен. Рамо до рамо с Петко Илиев през годините на построяването на храма е и Милена Стойкова, която работи по създаването на документален филм за храма. Той носи работното име “Щастливите камъни“ и за да бъде завършен е необходимо да бъдат събрани още средства. Храмът също има нужда от финансова подкрепа, за да продължи да се поддържа. 

Който иска да помогне  с дарение, може да се свърже с Петко и Милена:Петко Илиев – 0877234249, [email protected]Милена Стойкова – 0897296377, [email protected]

Прочети  Над 3000 лева събра "Байк и рън за Чепън" в събота за възстановяване на Драгоманското блато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook