fbpx

Баща гради храм край хижа Рай в памет на сина си

Сопотчанинът Петко Илиев гради храм високо в Стара планина в памет на сина си, загинал в лавина през 2003 г. Църквата ще носи името на светците ”Св. св. Николай и Пантейлимон”.

Храмът е разположен едва на няколко метра от хижа ”Рай”в Стара планина и ще бъде най-високо изградения в България.

“Да загубиш детето си е едно от най-страшните неща. Времето не лекува, болката си остава. Ако не се мобилизираш да правиш нещо, ти си загубен”, казва Петко Илиев. 

До завършването на църквата изминават цели 15 години.  Мястото е трудно проходимо – стига се пеша или на кон. Всички материали за храма са изнесени на конете на Пейо, който по това време работи към хижа “Рай”. 

В каузата се включват доброволно и стотици хора от цяла България. “Всеки един вече, който е донесъл камък, съм го снимал. Дори тези, които са носели камъни и мен ме е нямало, са ми оставяли с бележки от кого е. Камъни се донесоха от много места, не само от България – от Алпите, Мусала”, разказва Петко Илиев.

Камък по камък, ден след ден храмът е построен. Рамо до рамо с Петко Илиев през годините на построяването на храма е и Милена Стойкова, която работи по създаването на документален филм за храма. Той носи работното име “Щастливите камъни“ и за да бъде завършен е необходимо да бъдат събрани още средства. Храмът също има нужда от финансова подкрепа, за да продължи да се поддържа. 

Който иска да помогне  с дарение, може да се свърже с Петко и Милена:Петко Илиев – 0877234249, iliew1947@abv.bgМилена Стойкова – 0897296377, turandot_films@abv.bg

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!