fbpx

Базата данни с Хималаиските изкачвания става общодостъпна

Базата данни на хималайските изкачвания, в която са записани всички експедиции в Непал от 1905 г. насам скоро ще стане общодостъпна. Базата, наречена статистическата библия на планинарството, съдържа информация за всички изкачени върхове, смъртни случаи, демографски данни за участниците в експедициите. До момента тя можеше да се поръчва в хартиен или елетронен вариант с цена $69.95.

Базата данни може да бъде филтрирана по експедиция, алпинист, връх, националност, пол, сезон, смъртност, причини за смъртта и др. На базата на анализи могат да бъдат намерни отговори на редица въпроси, като например: Коя е по-безопасна—северната или южната страна на Еверест? През 2013 г., редица алпинисти изкачват върха от юг. Сега те са дори още повече, обяснява Ричард Селисбъри, бивш преподавател по статистически данни в Университета в Мичиган, който е един от хората, работещи над архива.

Между 1905 и 2016 г. общо 44 137 алпинисти са се изкачили над Базов лагер на върхове с височина между 6000 и 8000 метра в Непал. Статистиката обаче показва, че въпреки това нашествие в Непал все още има 130 неизкачени върхове, плюс няколко стотици неописани, безименни, неизкачвани върхове с височина между 5 и 6 хиляди метра. Алпинистите често се обръщат към Селисбъри и преди да осъществят премиерно изкачване, за да са сигурни, че никой преди тях не е го е осъществил.

Оригиналната База данни е дело на журналистката Елизабет Холи, която започва да аривира информацията за експедициите през 1963 г., докато отразява за Ройтерс първото американско изкачване на Еверест. Холи, която в момента е на 93-годишна възраст, все още живее в Катманду и е щастлива с това, че други продължават делото й. В предишни години едва 50 до 100 експедиции са били провеждани годишно в Непал. Така Холи е успявала да проведе лична среща с алпинистите и да запише статистиката. В днешно време, ежегодно в Непал се провеждат над 400 експедиции, така че изследователите включват и други методи за събиране на информация.

Статистиката скоро ще бъде достъпна тук. 

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.