fbpx
събота, април 13, 2024
Литература и киноНовини

Филмът „Есен“ – един от акцентите на Дни на предизвикателствата

Филмът „Есен“, разказващ за боулдъринга в долината на Рилския манастир, с автор Рус Вакрилов е един от акцентите в тазгодишното издание на Дни на предизвикателствата, които ще бъдат проведени от 29.11 до 1.12 в зала Максима на УАСГ.

Премиерата на лентата е още в първия ден на фестивала, а началният час е 20:25 ч.

Повечето кадри в „Есен“ са заснети в периода 2012 – 2013 г., но ще бъдат представени пред широката публика едва сега. 30-минутната лента представя 56 боулдъра в рилската долина, а сезонът, през който са заснети кадрите е, разбира се, най-живописния – есента.

Какво да очаквате във филма, лично разказва авторът Рус Вакрилов:

YouTube player

Преди премиерата Рус отговори и на няколко въпроса на „Върхове“:

1. След „Опашката на Дракона“ и високите върхове на Патагония, сваляте зрителя в долината. Защо?

Това е един 5-годишен проект. Не, че 5 години съм работил по него, а като всеки личен проект оставаше на заден план и все не намирах време и мотивация, за да го завърша. Започнат е много преди да си помисля за Патагония, но ми висеше като несвършена работа и мисълта, че ще разочаровам  всички, които го очакваха ме мотивираше да не го забравя съвсем. Обявих проекта на Дни на предизвикателствата 2012 с трейлър, защото си вярвах, че скоро ще го завърша, но явно не е било точното време.
Боулдъринга  може и да се случва ниско в долината, но изисква не по-малка отдаденост и атлетизъм спрямо всяка друга форма  на катерене. В България тази дисциплина седи в графа „underground“ и е неразбрана от  масовия планинар, за който надморската височина е единственото мерило за постижения в катеренето.  Но на мен всъщност ми харесва боулдър катерачите да сме „underground“, тогава нещата са истински, правят се заради самото удоволствие от правенето и не страдат от недъзите на всяка масова дейност. За мен масовизацията води до профанизация, колкото и радикално да звучи. Ще се радвам катеренето, като цяло, никога да не се масовизира.

2. Кое е по-предизвикателно – катеренето на високите заледени върхове или решаване на боулдър проблеми?

Всичко, което те кара да изцедиш себе си на 120%, да се отдадеш напълно и да постигнеш нещо ново в своята дисциплина е достойно за адмирации. Заледените върхове са по-опасни, може би по-романтични, представата за тях е по-лесно смилаема за широката публика. Боулдър катеренето е много тясно специализирано, но изключително трудно и технично. Всъщност и двете са крайно безсмислени, което е най-хубавото.

3. С какво искате да бъде запомнен от зрителите този филм?

Филмът не носи послание, различно от това което вече всички знаем – в планината е красиво, а есента е особено романтична. Нито искам да направя боулдъринга по-популярен. Всъщнист искам да посветя ЕСЕН на един от основните  герои и обитатели на този малък свят, който всички много обичаме, но за съжаление вече не е сред нас, и който беше най-щастлив когато успяваше да се потопи в безвремието на Долината, далеч от суетата на външния свят.

Всички, които познават Крис (Кристиян Велинов загина при лавина в Пирин през 2015 г. – б.ред) знаят, че тези кадри в негова памет са най-малкото, което той заслужава.

4. Каква беше основната идея при реализацията му?

Исках да покажа колко е красиво и мотивиращо катеренето през есента, колко сме щастливи, че имаме този обект и колко красиви линии имаме шанса да катерим. Нищо повече.

5. Издай нещо от кухнята – какви бяха режисьорските и операторските предизвикателства пред заснемането и реализирането на този филм?

Най-трудно ми беше да намеря баланса между желанието си за катерене и снимането на кадрите. Трябваше да направя компромис и с двете, да катеря по-малко от колкото ми се искаше и да пропусна много кадри, без да мога да се отдам технически изцяло на заснемането. Най-трудно ми беше да преживея техническите пропуски и липсата на достатъчно техника и умения за перфектно заснемане по това време. Все пак кадрите са от преди 5 години, за което време и аз и техниката ми са се развили много и много неща бих заснел по различен  начин днес, има много технически пропуски, които ми вадят очите, но се надявам, че няма да пречат на зрителя да се наслади на филма.

Официален трейлър на филма

Рус Вакрилов е един от авторите и на проекта „Опашката на дракона“. Филмът спечели Голямата награда на Международния фестивал на планинарското кинов  Банско през 2016 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!