fbpx

БЧК с идея – маркират туристите с чип

pss_logo1Чипове за локализация да бъдат раздавани на туристите на входовете на националните паркове. Тази идея лансира пред агенция „Фокус“ председателят ан Българския Червен кръст Христо Григоров. Чиповете ще бъдат раздавани от служители на парковете, които трябва да дават и насоки за маршрута, както и съвети за екипировката на туристите.

 „Най-важното, когато се правят големи преходи е да се дава чип, който ще дава възможност за незабавна локализация. Именно това е идеята да се направят така наречените места за влизане, а който не се съобрази отговорността да бъде негова”, коментира Христо Григоров. „Говорихме с кмета на Карлово и хубаво би било в зоните на националните паркове „Централния Балкан“, „Пирин“, „Витоша“, „Рила“, когато се правят маршрути да има връзка с централите, за да може да се следи и да се знае маршрутът”, обясни той.

Според него, когато маршрутът бъде деклариран ще може по-лесно да се отреагира от страна на планинските спасители. Председателят на БЧК даде пример с издирвания вече 7 дни 34-годишен мъж, който се изгуби в района на връх Ботев. По думите му със средствата, които са изразходвани по издирването му, е можело да се оборудват и планинарите, и МВР. Григоров призова кметовете по места също да подкрепят идеята на техния колега, за да могат всички заедно да изработят формула, която да гарантира живота на хората, които отиват да се радват в планината.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

2 thoughts on “БЧК с идея – маркират туристите с чип

 • 25.05.2010 в 11:12
  Permalink

  Много полезно!!!
  Поздрави за ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СЪВЕТИ.
  Всичко добро

 • 02.11.2016 в 17:48
  Permalink

  Този Григоров явно окончателно е изперкал. Що не вземат да им монтират на туристите мигаща светлина на ушите и транспондер в задника….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!