fbpx

Боян Петров е в неизвестност под Шиша Пангма

От 4 дни няма връзка с алпиниста Боян Петров, който е по склоновете на най-ниския осемхилядник Шиша Пангма (8013 м).

Съпругата му Радослава Ненова тази сутрин написа във фейсбук: „Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него“

По думите й спасителна акция в момента не е възможна. „Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре“, пише се Радослава.

Министерството на външните работи също съобщи днес, че в посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неизвестност от 3 май.

„Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването“, се казва в съобщението на МВнР.

Според близки до Боян алпинистът обичайно се движи по-бързо от другите,  с около ден напред, затова тази ситуация, при която няколко дни няма връзка с него, е обичайна.

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!