fbpx

Боян Петров е в неизвестност под Шиша Пангма

От 4 дни няма връзка с алпиниста Боян Петров, който е по склоновете на най-ниския осемхилядник Шиша Пангма (8013 м).

Съпругата му Радослава Ненова тази сутрин написа във фейсбук: “Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него”

По думите й спасителна акция в момента не е възможна. “Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре”, пише се Радослава.

Министерството на външните работи също съобщи днес, че в посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неизвестност от 3 май.

“Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването”, се казва в съобщението на МВнР.

Според близки до Боян алпинистът обичайно се движи по-бързо от другите,  с около ден напред, затова тази ситуация, при която няколко дни няма връзка с него, е обичайна.

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!