fbpx
неделя, септември 24, 2023
Новини

Боян Петров представи „Първите седем“

Големият салон на БАН не успя да побере стотиците хора, дошли за премиерата на книгата „Първите седем“ на Боян Петров. В нея той описва изкачването на първите седем от осемте си осемхилядници.

Алпинистът разказва за първите си стъпки в катеренето, първите срещи с големите планини и подготовката за изкачване на осемхилядници.

„В днешно време осемхилядниците се изкачват с екселска таблица“, пошегува се Боян.

Важна част от експедициите на Боян е научната дейност. Освен да се увековечи като първия българин, събрал престижната Хималайска корона (изкачване на всички 14 осемхилядници на планетата), друга негова цел е да обогати колекцията на Природо-научния музей, в който работи, с животински видове, намиращи се на голяма височина.

Директорът на Природо-научния музей, посланикът на Пакистан и д-р Петър Берон поздравиха Боян Петров за издаване на книгата му.

„Въпреки съвременната екипировка, днешните постижения в алпинизма не трябва да бъдат омаловажавани“, подчерта той.

На премиерата на книгата бяха забелязани бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски и доскоршния министър на околната среда и водите Ивелина Василева.

[rlslider id=2494]

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!