fbpx

Филмът за Боян Петров спечели голямата награда на Krakow Mountain Festival (ВИДЕО)

„Отново съм тук, филмът за последната експедиция на Боян Петров, спечели голямата награда на 19-ото издание на Krakow Mountain Festival, съобщават от екипа на продукцията.

По думите им за приза са се борили над 40 заглавия, а фестивалът в Краков е един от най-важните спортни и културни събития в Полша и един от най-големите фестивали в Европа с над 1500 зрители на ден.

снимка: Krakow Mountain Festival
снимка: Krakow Mountain Festival

„Боян имаше много приятели сред нас. Свършили сте чудесна работа“, е казал президентът на журито Даруис Залуски.

Българският филм ще открие фестивала Outdocs в Китай на 10 декември. „Изключително сме щастливи от тези новини. Боян продължава да докосва хората и това го виждаме и в кинозалите. Филмът може да бъде видян в цялата страна“, казва Поли Генчева – сценарист, продуцент и режисьор на „Отново съм тук“.

Лентата проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста. Оператор е Красимир Андонов, музиката е на Георги Стрезов.

Премиерата на филма беше на 29 ноември като част от програмата на фестивала „Киномания“ в София.

Специално за събитието от Швейцария пристигна и дъщерята на Боян Петров, която също участва в „Отново съм тук“. „Този филм е много специален за мен. Той дава възможност повече хора да се докоснат до това, което беше баща ми“, казва Тея.

Продукцията е селектирана на няколко международни фестивала в Италия, Германия, Испания, Чехия, Румъния и Дания, като спечели и престижната „City of Bolzano“ Golden Gentian Prize за най-добър изследователски и приключенски филм от 69-ото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!