fbpx
неделя, февруари 25, 2024
ИзбраноЛитература и киноНовини

„Гранд каньон“ е победителят на Банско Филм Фест 2023 (ВИДЕО)

Филмът „Гранд каньон“ спечели голямата награда на 22-рото издание на Банско Филм Фест. Филмът на словашкия режисьор Павол Барбош разказва за реките Брахмапутра, Карнали и Колорадо, които привличат множество любители на речните преходи с лодка. Особено място между тях заема река Колорадо, която се разгръща като една уникална природна сцена, на чийто фон буйните води на бързеите разкриват пред очите ни древната история на Земята. Необузданото течение на реката извиква спомени за скъп приятел, чиято страст да разкрие мистериите на големите реки е вдъхновила мнозина.

Grand Canyon trailer from K2STUDIO on Vimeo.

„Какво прави един филм добър? Освен красиви кадри, добър монтаж, той трябва да носи и емоционално изживяване, да носи послание“, обоснова избора на журито Беноа Аймон (Швейцария) – артистичен директор на Международния фестивал на планинарското кино в Диаблюре, Швейцария.

Освен него, награди бяха раздадени в още 9 категории.

Банско Филм Фест награден филм

Награда „Специално споменаване“ получи филмът „Инусут – Пътят към дома“ на Марчин Томашевски (който беше гост на Банско Филм Фест тази година), Малгожата Охницка и Войчех Висоцки

Филмът се развива на западния бряг на Гренландия по време на календарната зима. Двама Big Wall катерачи Марчин (Йети) Томашевски и Павел Халдас планират да създадат първия по рода си катерачен маршрут по това време на годината. Разказът се води от независими гласове — инуитка, която си спомня за баща си, съзерцаващ разказвач, който описва присъствието на катерачите сред замръзналите фиорди, както и самите тях.

Любопитен факт е, че филмът е заснет с телефон. Причината е прозаична, каза от сцената на Банско Филм Фест Томашевски. „При ниските температури, при които заснемахме, всяка техника изгасваше едва след няколко минути запис. Затова държахме телефоните в джобовете си и ги съхранихме заредени“, обясни той.

Награда за филма Егюи дю Миди на Банско Филм Фест

Специалната награда на фестивала спечели филма „Егюи дю миди“. „Радостни сме, че подобен тип филми се харесват от аудиторията“, каза от сцената на Банско Филм Фест Христо Христов, който получи наградата.

Друга българска продукция, „Прегръдката на Хималаите“ на Велико Карачивиев е победител в категорията на Unica за най-добър български филм.

Награда за Прегръдката на Хималаите на Банско Филм Фест

„С този филм исках да докажа че подобно нещо може да се направи от един човек. Отиваш, снимаш, монтираш сам“, каза Карачивиев от сцената.

Новата категория за най-добър късометражен филм беше спечелено от датско-исландската продукция „Гнездото“. Филмът е от селекцията на Берлинале 2022 и в рамките само на 22 минути разказва историята на братя и сестри, които строят къща на дърво заедно в продължение на една година.

Специалната награда на журито пък беше връчена за филма „Джадис“. „В него бяха най-красивите кадри от цялата селекция“, обоснова се журито.

Призът за филм, отразяващ културата на планинарските народи, беше спечелен от „По стъпките на Карим“, а за цялостна реализация „Сянката на Чамланг“.

„Мимолетно“ пък беше избран за най-добър в категорията „Филм за планинарски спортове, изследвания и приключения“.

Продукцията „Пионери“ спечели наградата за най-добър сценарий на името на основателя на Банско Филм Фест, Петър Атанасов.

Иван Обрейков

Иван Обрейков: Изморително е да гледаш толкова филми непрекъснато, но е голямо богатство

За да избере победителите в 10-те категории, журито в състав Беноа Аймон, Иван Обрейков и Андрей Кулев изгледа 39 филма.

Иван Обрейков е бивш оператор в БНТ. В това свое качество той оценява филми за Банско Филм Фест вече шеста поредна година и затова с право е наречен „Почетен член“ на журито. „Изборът на победителите е много труден и става след спорове между нас, тъй като всеки филм е много стойностен“, призна той.

Колко време ви отне да изгледате 39-те филма в селекцията за наградите?

Отне достатъчно дълго време, защото всеки един трябва да се види, независимо колко стойностен е и все пак трябва да се преценят. Така че, както всяка година по време на фестивала, колкото и изморително да е да гледаш филми непрекъснато, е голямо богатство, че можеш да видиш толкова хубави филми и различни страни, различни народи. Така че това е много важно.

Трудно ли избрахте победителите тази година?

Изключително трудно. Във всяка една категория имахме селектирани по 4-5 филма. И действително голям спор беше. Спор за това, че

всеки е стойностен и всеки се оценяваше добре,

но трябваше да си изберем кой е най-добрият, кой най-заслужава.

Имаше ли големи спорове в журито?

Спорове, както винаги има, разбира се, но стигнахме до съгласие, защото няма начин да не се избере най-доброто. Всеки дава своите аргументи и всъщност в един момент всички бяхме единодушни.

На Вас кой филм най-много ви хареса?

О, много, много са филмите. „Джадис“, който взе награда е много хубав филм и интересното е, че всички бяхме единодушни да го изберем. След това „Мимолетно“ на шотландския алпинист. Изключително добра камера, изключително добре развита история, а освен това и красива. Което е най-важното за един филм. Голямата награда, разбира се, за филма Гранд Каньон на Павол Барбош. Той има много филми, доста е продуктивен и всичките са стойностни. Но действително беше атрактивен, опасен, за хората които са били на това приключение. Доста е впечатляващо, добре заснето.


Related Posts


Когато бяхте оператор, налагало ли ви се е да снимате в подобни екстремни условия?

Не. Не ми се е налагало. Все пак снимал съм в други условия. Докато работех в телевизията снимах документални филми. Посещавах места, където имаше войни. Два пъти в Афганистан съм бил, два пъти в Чечня, Алжир, Босна и Херцеговина. Тези филми просто бяха на доста опасни места, не бяха така, както тези, които гледаме в момента, но имал съм доста притеснения от това и най-важното, че това го разбирам след като се прибера в България, а не да речем в Афганистан.

А как смятате – по-опасно е да снимате война или някакъв подобен екстремен спорт?

Всичко е опасно. Важно е да има добър край и да се прибереш вкъщи. Всичко е опасно.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!