fbpx

Център за отдих “Козя стена” отвори врати в НП “Централен Балкан”

Център за еднодневен отдих „Козя стена“ беше открит на 18 септември в Национален парк „Централен Балкан“. Центърът е разположен близо до хижа „Хайдушка песен“, в землището на с. Чифлик, Троянска община.

Изграден е от Парковата дирекция по Проект „Опазване на Национален парк Централен Балкан“.

Със събраните средства в Националния парк е създадено приятно място за отмора на туристи от цялата страна. Районът е популярен с традиционно провежданите исторически възстановки, свързани с Априлското въстание, изключително интересен е и за природолюбителите.

Близкият резерват „Козя стена“ съхранява вековни букови и буково-елови гори, повече от 40 вида редки и защитени растения, включително ценно находище на уникален подвид старопланински еделвайс, над 60 вида птици.

С избора на мястото – до резерват „Козя стена“, там където се сливат двете реки Рогачева и Камъчарска, Парковата дирекция прилага политиката си за управление на посетителите – да създава привлекателни за посещение места за посетители от различни възрастови и социални групи и хора с различна физическа подготовка и като предлага информация за значимостта на близки видове и местообитания да мотивира природозащитни нагласи в мисленето и поведението.

Девет пълноцветни табели, представящи значението и необходимостта от опазване на видовете в Националния парк, „зелена“ класна стая за децата, паркова мебел – маси, пейки и дървени пънчета за сядане, съчетават в себе си информационната, образователна и рекреационна функция на осъществения проект.

Comments

comments

Прочети  Лавина помете японски ски курорт. 8 деца загинаха

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!