fbpx

Пещерни утайки разкриха повече за живота на праисторическите хора

Пещерни седименти, открити в Денисовата пещера в Сибир, дадоха нови сведения за живота на праисторическите хора. Резултаите от проучванията сочат, че хората е трябвало да се конкурират с хищници, сред които мечки, хиени и вълци, за да намерят убежища.

Учени си създадоха представа за живота на групи ранни хора, благодарение на изследване на изпражнения и прах в Денисовата пещера. Резултатите показаха, че там в различни периоди са живели представители на Хомо сапиенс, неандерталци и т.нар. денисовци. Пребиваването им в пещерата обаче е било за кратко, защото са били прогонени от едри хищници, които по онова време са доминирали на планетата.

Повечето изследвания на праисторическия живот се осланят на древна ДНК и видими артефакти, като каменни сечива или животински и растителни останки. Получените резултати разкриват, че е възможно да се събере информация въз основа на седименти.

„Като използва микроскопски анализ, изследването ни показа спорадични посещения на хоминиди, за чието присъствие свидетелстват следи от огнища, но обектът е бил обитаван дълго време от хищници, като например хиени и вълци – заяви проф. Ричард Робъртс от университета в Уолонгонг, Австралия. – Фосилизираните екскременти навеждат на мисълта за продължително присъствие на различни от хората обитатели, които не са съжителствали с представители на Хомо сапиенс, използвайки пещерата за убежище.“ Следователно древни групи хора са идвали за кратко тук и са си отивали, а през останалото време пещерата е била обитавана от едри хищници.

„Тези групи хоминиди и едри хищници, като хиени и вълци, са оставили микроскопични следи, които хвърлят светлина върху ползването на пещерата през последните три ледникови и междуледникови цикъла“, поясни ръководителят на екипа Майк Морли от университета Флиндърс в Австралия.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!