fbpx

Пещерни утайки разкриха повече за живота на праисторическите хора

Пещерни седименти, открити в Денисовата пещера в Сибир, дадоха нови сведения за живота на праисторическите хора. Резултаите от проучванията сочат, че хората е трябвало да се конкурират с хищници, сред които мечки, хиени и вълци, за да намерят убежища.

Учени си създадоха представа за живота на групи ранни хора, благодарение на изследване на изпражнения и прах в Денисовата пещера. Резултатите показаха, че там в различни периоди са живели представители на Хомо сапиенс, неандерталци и т.нар. денисовци. Пребиваването им в пещерата обаче е било за кратко, защото са били прогонени от едри хищници, които по онова време са доминирали на планетата.

Повечето изследвания на праисторическия живот се осланят на древна ДНК и видими артефакти, като каменни сечива или животински и растителни останки. Получените резултати разкриват, че е възможно да се събере информация въз основа на седименти.

“Като използва микроскопски анализ, изследването ни показа спорадични посещения на хоминиди, за чието присъствие свидетелстват следи от огнища, но обектът е бил обитаван дълго време от хищници, като например хиени и вълци – заяви проф. Ричард Робъртс от университета в Уолонгонг, Австралия. – Фосилизираните екскременти навеждат на мисълта за продължително присъствие на различни от хората обитатели, които не са съжителствали с представители на Хомо сапиенс, използвайки пещерата за убежище.” Следователно древни групи хора са идвали за кратко тук и са си отивали, а през останалото време пещерата е била обитавана от едри хищници.

“Тези групи хоминиди и едри хищници, като хиени и вълци, са оставили микроскопични следи, които хвърлят светлина върху ползването на пещерата през последните три ледникови и междуледникови цикъла”, поясни ръководителят на екипа Майк Морли от университета Флиндърс в Австралия.

Прочети  Лед се срути под Еверест - двама шерпи пострадаха

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!