fbpx

Карлос Сория се аклиматизира на Дхаулагири

80-годишният испански алпинист Карлос Сория се аклиматизира за изкачване на Дхаулагири.

На 24 септември след нощувка в лагер 1 на височина 5700 м, групата на Сория се изкачи до лагер 2 на 6520 м, след което се спуснаха отново до лагер 1.

На 25 септември те се върнаха в базовия лагер под върха. В момента Карлос почива, но отбелязва, че всички са добре аклиматизирани и имат сили да тръгнат нагре. Това обаче се усложнява от голямото количество сняг.

Серхи Минготе, който също планира да изкачи Дхаулагири този сезон, каза, че въжетата до лагер 3 все още не са фиксирани. Заради дебелия слой сняг, шерпите не са успели да стигнат по-нагоре от лагер 2.

“Не ни се получи да стигнем лагер 3, така че в края на деня (24 септември) ние събрахме палатките в лагер 2 и тръгнахме към базовия лагер. На спускане срещнахме Карлос Сория, чийто рожден ден тпразнувахме преди това във Франция.
В планината има много сняг и постоянно падат лавини. Там повече не може да се работи, важното е да дочакаме подходящ момент”.

серхи минготе, карлос сория дхаулагири
сн. Sergi Mingote/Фейсбук

Дхаулагири е последният неизкачен връх от Карлос Сория от Хималайската корона. При успех той ще стане най-възрастният човек изкачил 14-те осемхилядници, много от които на възраст над 60 години. Той вече има девет неуспешни опита да изкачи върха.

Comments

comments

Прочети  Наско Скатов към Анапурна и Дхаулагири

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!