fbpx

Карлос Сория се аклиматизира на Дхаулагири

80-годишният испански алпинист Карлос Сория се аклиматизира за изкачване на Дхаулагири.

На 24 септември след нощувка в лагер 1 на височина 5700 м, групата на Сория се изкачи до лагер 2 на 6520 м, след което се спуснаха отново до лагер 1.

На 25 септември те се върнаха в базовия лагер под върха. В момента Карлос почива, но отбелязва, че всички са добре аклиматизирани и имат сили да тръгнат нагре. Това обаче се усложнява от голямото количество сняг.

Серхи Минготе, който също планира да изкачи Дхаулагири този сезон, каза, че въжетата до лагер 3 все още не са фиксирани. Заради дебелия слой сняг, шерпите не са успели да стигнат по-нагоре от лагер 2.

“Не ни се получи да стигнем лагер 3, така че в края на деня (24 септември) ние събрахме палатките в лагер 2 и тръгнахме към базовия лагер. На спускане срещнахме Карлос Сория, чийто рожден ден тпразнувахме преди това във Франция.
В планината има много сняг и постоянно падат лавини. Там повече не може да се работи, важното е да дочакаме подходящ момент”.

серхи минготе, карлос сория дхаулагири
сн. Sergi Mingote/Фейсбук

Дхаулагири е последният неизкачен връх от Карлос Сория от Хималайската корона. При успех той ще стане най-възрастният човек изкачил 14-те осемхилядници, много от които на възраст над 60 години. Той вече има девет неуспешни опита да изкачи върха.

Прочети  Алекс Хонълд: първо free solo на Ел Кап

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook