fbpx

Нирмал Пурджа изкачи и Манаслу! Нов световен рекорд – 13 осемхилядника за 5 месеца

Бившият военен от британските спецчасти – Нирмал Пурджа изкачи в петък сутринта 13-тия си осемхилядник – вр. Манаслу (8163 м).

С това изкачване 36-годишният “Нимс” Пурджа постави нов световен рекорд, като стъпи на 13 осемхилядника за 158 дни.

Управлявщият директор на агенция Seven Summits Trek Таши Лакпа Шерпа заяви, че Пурджа и екипът му вече слизат към по-ниските лагери в планината.

Преди днешното изкачване, на 23 септември Пурджа стъпи и на връх Чо Ойю. За да завърши проекта си за изкачване на всички 14 осемхилядници в рамките на едва 7 месеца, на Нимс му остава само връх Шишапангма, който той планира за м. ноември. Единствената пречка пред осъществяване на плановете му може да се окаже държавата Китай, която затвори върха за изкачвания през този сезон.

Независимо дали ще успее с последния осемхилядник през ноември, Нимс подобрява с много рекорда за най-бързо изкачване на осемхилядниците на планетата. Настоящият рекорд е за 7 години, 10 месеца и 6 дни. Поставен е от корейския алпинист Ким Чен-хо през 2013 година. Той подобрява само с месец и 8 дни предишното постижение на поляка Йержи Кукучка от 1987 г.

Прочети  Алекс Чикон идва повторно в България: представя филма си за Еверест на София Филм Фест

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.