fbpx

Четири знакови изкачвания в Хималаите и Каракорум носители на “Златен пикел 2020”

Четири забележителни изкачвания на върхове в Хималаите и Каракорум ще бъдат наградени с престижното отличие „Златен пикел“ на планинарския фестивал в полското градче Лондек-Здруй през септември тази година.

Две от тях са в Непал – премиери на Чамланг (7321 м, Марек Холечек и Зденек Хак) и Тенги Раги Тау (6938 м, Тино Вилануева и Алън Русо) и две – в Пакистан – Линк Сар (7041 м, Марк Ричи, Стийв Суенсън, Крис Райт и Греъм Цимерман) и Ракапоши (7788 м, Кенро Накадзима и Казуя Хираиде).

2019 г. се оказва много успешна за съвременния алпинизъм, със значителен брой премиерни изкачвания в целия свят, съобщават организаторите на наградите за постижения в алпинизма.

Осемчленно международно жури е отличило най-забележителните изкачвания, като идеята на избора е била да се удостоят с наградата постижения, които да бъдат „посланици“ на съвременния алпийски стил. От предварителния списък от 50+ изкачвания, избраните са:

Чамланг (7321 м) – Марек Холечек и Зденек Хак – Чехия
Северозападната стена, премиерен маршрут „UFO Line“ (НЛО линия – бел. ред.), WI5 M6, 17-23 май 2019 г.

Когато Холечек и Хак пристигнат в Непал през пролетта на 2019 г. става ясно, че на стената има малко сняг и много лед. Преодоляването на опасностите в долната част на маршрута се оказва един от ключовите моменти.
От бивак на 5300 м на ледника под стената двамата чехи се насочват повече или по-малко право нагоре. На четвъртия ден достигат източния хребет, където бивакуват 80 метра под върха. На 21 май те достигат върха и, минавайки от другата страна, прекарват остатъка от деня в опити да се ориентират към класическия японски маршрут от юг, откъдето да предприемат слизане. Това се оказва по-трудно от очакваното. Следват още два бивака в условията на мъгла и снеговалеж, без храна, и трудно спускане при лоша видимост.
Наричат маршрута „UFO Line“ в чест на Райнхолд Меснер и Дъг Скот, които през 1981 г., заедно с Анг Дордже Шерпа и Пасанг Шерпа, са първите, изкачили Чамланг от север, достигайки един от средните върхове. Там те са озадачени от предмет, наподобяващ кутия, който се носи над тях с магични отблясъци.

Мистерии: Халюцинират ли алпинистите в редкия въздух? Учените наричат виденията в зоната на кислородния глад “Ново състояние”

Тенги Раги Тау (6938 м), Тино Вилануева и Алън Русо – САЩ
Западна стена, премиерен маршрут Release the Kraken AI5 M5+, 13-17 октомври 2019 г.

Прочети  Проучванията в Колкина продължават, доказват пътя на водата

При първата си експедиция в Хималаите през 2012 г., Алън Русо и Тино Вилануева изкачват Лангмоче Ри (6611 м), минавайки под западната стена на Тенги Раджи Тау. Остават омагьосани от фините ледени линии през красивия гранит и през 2014 г. опитват директен маршрут към върха. Тогава се изкачват до около 6500 м и след пет години отново се връщат. Успяват да осъществят технически трудно изкачване с общо три лагера в алпийски стил и слизат по същия маршрут.

 

 

Линк Сар (7041 м.) – Марк Ричи, Стийв Суенсън, Крис Райт и Греъм Цимерман, САЩ
Първо изкачване през североизточната стена, AI4 M6+ 90°, 31 юли – 8 август 2019 г.

Линк Сар – зашеметяващ седемхиляден връх в Каракорум, много желан, но никога неизкачван. Преди 2019 г. за достигането му са правени поне осем опита, като единият от тях е именно на Суенсън през 2001-ва, заедно със силен американски екип. През 2017 г. експедиция отново на Суенсън, Райт и Цимерман предприема опит, в който всъщност, те начертават възможната линия, по която след две години ще направят премиерата.
Трудностите към този връх са свързани не толкова със самото му изкачване, колкото с конфликтите между Индия и Пакистан и издаването на разрешителни.
В тези условия едва през миналата година Линк Сар е изкачен за първи път и то не без драматизъм. Алпинистите преживяват над 36-часова буря, падане на водач и натрупване на пресен нестабилен сняг. Благодарение на упоритостта на катерачите и сумарния им 126-годишен опит, те успяват да направят тази емблематична премиера, разбирайки какво означава истински здраво партньорство.

Прочети  Пирин на 4-то място сред най-красивите природни паркове в света

Ракапоши (7788 м) – Кенро Накадзима и Казуя Хираиде, Япония
Южната стена и югоизточния хребет, 27 юни – 3 юли 2019 г.

Районът Хунза в Пакистан е истинска съкровищница за алпинистите с впечатляващи върхове, много от които са само няколкостотин метра по-ниски от осемхилядниците. Един от най-забележителните е 27-мият по височина връх в света, известен с изумителната си красота. Ракапоши (7788 м) – за първи път изкачен през югозападния хребет през 1958 г.
Макар и разучаван в миналото откъм югоизток, върхът е останал недокоснат от южната му страна. Изкачването на Накадзима и Хираиде тръгва по-скоро проучвателно, за да видят има ли осъществима линия. Те тръгват от базов лагер на 3660 м в нестабилно време и достигат аклиматизационно до 6100 м, за да се убедят, че е възможно да продължат нагоре.
При второто изкачване, за три дни през мек дълбок сняг те се изкачват на 6800 м по югоизточния хребет, където са принудени да престоят цели два дни в лошо време. След това достигат върха и в същия ден се спускат до базовия лагер. Макар и не толкова технически труден в сравнение с останалите три премиерни изкачвания, журито на „Златен пикел 2020“ взема предвид дължината на маршрута и стила, в който японците го изкачват, както и факта, че районът е изключително рядко посещаван.

За цялостен принос в алпинизма наградата отива за Катрин Дестивел – първата жена, носител на престижното отличие.

Катрин Дестивел: първата жена със Златен пикел за цялостен принос

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!