fbpx

Четири знакови изкачвания в Хималаите и Каракорум носители на „Златен пикел 2020“

Четири забележителни изкачвания на върхове в Хималаите и Каракорум ще бъдат наградени с престижното отличие „Златен пикел“ на планинарския фестивал в полското градче Лондек-Здруй през септември тази година.

Две от тях са в Непал – премиери на Чамланг (7321 м, Марек Холечек и Зденек Хак) и Тенги Раги Тау (6938 м, Тино Вилануева и Алън Русо) и две – в Пакистан – Линк Сар (7041 м, Марк Ричи, Стийв Суенсън, Крис Райт и Греъм Цимерман) и Ракапоши (7788 м, Кенро Накадзима и Казуя Хираиде).

2019 г. се оказва много успешна за съвременния алпинизъм, със значителен брой премиерни изкачвания в целия свят, съобщават организаторите на наградите за постижения в алпинизма.

Осемчленно международно жури е отличило най-забележителните изкачвания, като идеята на избора е била да се удостоят с наградата постижения, които да бъдат „посланици“ на съвременния алпийски стил. От предварителния списък от 50+ изкачвания, избраните са:

Чамланг (7321 м) – Марек Холечек и Зденек Хак – Чехия
Северозападната стена, премиерен маршрут „UFO Line“ (НЛО линия – бел. ред.), WI5 M6, 17-23 май 2019 г.

Когато Холечек и Хак пристигнат в Непал през пролетта на 2019 г. става ясно, че на стената има малко сняг и много лед. Преодоляването на опасностите в долната част на маршрута се оказва един от ключовите моменти.
От бивак на 5300 м на ледника под стената двамата чехи се насочват повече или по-малко право нагоре. На четвъртия ден достигат източния хребет, където бивакуват 80 метра под върха. На 21 май те достигат върха и, минавайки от другата страна, прекарват остатъка от деня в опити да се ориентират към класическия японски маршрут от юг, откъдето да предприемат слизане. Това се оказва по-трудно от очакваното. Следват още два бивака в условията на мъгла и снеговалеж, без храна, и трудно спускане при лоша видимост.
Наричат маршрута „UFO Line“ в чест на Райнхолд Меснер и Дъг Скот, които през 1981 г., заедно с Анг Дордже Шерпа и Пасанг Шерпа, са първите, изкачили Чамланг от север, достигайки един от средните върхове. Там те са озадачени от предмет, наподобяващ кутия, който се носи над тях с магични отблясъци.

Мистерии: Халюцинират ли алпинистите в редкия въздух? Учените наричат виденията в зоната на кислородния глад “Ново състояние”

Тенги Раги Тау (6938 м), Тино Вилануева и Алън Русо – САЩ
Западна стена, премиерен маршрут Release the Kraken AI5 M5+, 13-17 октомври 2019 г.

Прочети  Спасителна акция тече в Стара планина

При първата си експедиция в Хималаите през 2012 г., Алън Русо и Тино Вилануева изкачват Лангмоче Ри (6611 м), минавайки под западната стена на Тенги Раджи Тау. Остават омагьосани от фините ледени линии през красивия гранит и през 2014 г. опитват директен маршрут към върха. Тогава се изкачват до около 6500 м и след пет години отново се връщат. Успяват да осъществят технически трудно изкачване с общо три лагера в алпийски стил и слизат по същия маршрут.

 

 

Линк Сар (7041 м.) – Марк Ричи, Стийв Суенсън, Крис Райт и Греъм Цимерман, САЩ
Първо изкачване през североизточната стена, AI4 M6+ 90°, 31 юли – 8 август 2019 г.

Линк Сар – зашеметяващ седемхиляден връх в Каракорум, много желан, но никога неизкачван. Преди 2019 г. за достигането му са правени поне осем опита, като единият от тях е именно на Суенсън през 2001-ва, заедно със силен американски екип. През 2017 г. експедиция отново на Суенсън, Райт и Цимерман предприема опит, в който всъщност, те начертават възможната линия, по която след две години ще направят премиерата.
Трудностите към този връх са свързани не толкова със самото му изкачване, колкото с конфликтите между Индия и Пакистан и издаването на разрешителни.
В тези условия едва през миналата година Линк Сар е изкачен за първи път и то не без драматизъм. Алпинистите преживяват над 36-часова буря, падане на водач и натрупване на пресен нестабилен сняг. Благодарение на упоритостта на катерачите и сумарния им 126-годишен опит, те успяват да направят тази емблематична премиера, разбирайки какво означава истински здраво партньорство.

Прочети  Българин загина на вр. Митикас

Ракапоши (7788 м) – Кенро Накадзима и Казуя Хираиде, Япония
Южната стена и югоизточния хребет, 27 юни – 3 юли 2019 г.

Районът Хунза в Пакистан е истинска съкровищница за алпинистите с впечатляващи върхове, много от които са само няколкостотин метра по-ниски от осемхилядниците. Един от най-забележителните е 27-мият по височина връх в света, известен с изумителната си красота. Ракапоши (7788 м) – за първи път изкачен през югозападния хребет през 1958 г.
Макар и разучаван в миналото откъм югоизток, върхът е останал недокоснат от южната му страна. Изкачването на Накадзима и Хираиде тръгва по-скоро проучвателно, за да видят има ли осъществима линия. Те тръгват от базов лагер на 3660 м в нестабилно време и достигат аклиматизационно до 6100 м, за да се убедят, че е възможно да продължат нагоре.
При второто изкачване, за три дни през мек дълбок сняг те се изкачват на 6800 м по югоизточния хребет, където са принудени да престоят цели два дни в лошо време. След това достигат върха и в същия ден се спускат до базовия лагер. Макар и не толкова технически труден в сравнение с останалите три премиерни изкачвания, журито на „Златен пикел 2020“ взема предвид дължината на маршрута и стила, в който японците го изкачват, както и факта, че районът е изключително рядко посещаван.

За цялостен принос в алпинизма наградата отива за Катрин Дестивел – първата жена, носител на престижното отличие.

Катрин Дестивел: първата жена със Златен пикел за цялостен принос

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.