fbpx
петък, юни 14, 2024
НовиниСкиСки курорти

„Чудо“: Сняг заваля в планините, Европа се бори с най-безснежната си зима (ВИДЕО)

В истинско събитие се превърна иначе така нормалния за 10 януари снеговалеж в планините, след като както българските, така и европейските курорти се сблъскаха с най-безснежната си зима.

През изминалите дни оръдията за сняг интензивно работеха в дните, с по-ниски температури, за да бъдат отворени поне частично пистите в по-големите български курорти.

В Банско до момента в ски зоната работеха 3 писти. Правеха се и опити за заснежаване на писта „Томба”. Според сайта на концесионера на ски зоната, снежната покривка е била 20 см на Бъндеришка поляна и едва 40 см на връх Тодорка.  В курорта туристите са основно от Гърция, Румъния и България. Масов е интересът и от Израел.

Днес за тяхна радост сняг заваля. Макар и прогнозите да сочат, че валежът ще бъде краткотраен, очаква се нов циклон да донесе още сняг през следващата седмица.

Боровец и Пампорово също страдат от липса на сняг.

В ски зоната Пампорово – Мечи чал от общо 20 писти, работят едва шест, но нито една „черна“ писта за опитните скиори. До вчера снежната покривка, там, където я имаше, беше между 20 и 50 см.

В Боровец положението е още по-тежко, като от 25 писти, напълно отворени са само две „зелени“ и едно „синьо“ трасе, които са леки за начинаещи скиори.

Миналата седмица се стигна дотам, че британски туристи се оплакаха от безснежната си почивка в курорта, но са били предупредени да не очакват обезщетения за това. Туроператорът Crystal Ski, част от TUI, обещал да организира алтернативно каране, ако курортът е изцяло затворен, но сега отказва, защото поне един от лифтовете e работил.

Управата на Боровец отложи старта на сезона, а след това намали цените на ски картите заради липсата на сняг, като няма нито една отворена „червена“ и „черна“ писта за опитните скиори.

Положението беше сходно в цяла Европа

Снегът, който наваля в средата на декември, изчезна и по Коледа и Нова година бяха счупени десетки рекорди с температури по 15-20 градуса. До уикенда по пистите на десетки ски курорти под 1500 и дори под 2000 м надморска височина нямаше и снежинка и беше твърде топло, за да се включат оръдията за изкуствен сняг.

Объркването стана сериозно и за зимните спортове, като няколко старта бяха отложени.

В четвъртък вечерният слалом за жени в Загреб от Световната купа по ски беше отменен заради топло време и вятър. Ден по-рано състезание имаше, но условията на пистата не бяха добри, а навсякъде около нея сняг нямаше. Сходна беше картината и в Гармиш-Партенкирхен, където преди дни имаше старт за мъжете. В началото на сезона беше отменено състезанието в Червиния-Цермат заради липса на сняг.

Embed from Getty Images

На Балканите, въпреки че ски сезонът трябва да е в разгара си по това време на годината, ски центровете в Босна, Косово и Северна Македония остават предимно празни, обобщава Ройтерс.

Някои предлагат панорамни разходки, но повечето седалкови лифтове висят безжизнени над тревистите и кални склонове, само с няколко петна сняг. Албански туристи, посетили ски центъра Брезовица в Косово в четвъртък, се оплакаха, че седалковите лифтове не работят и не могат да правят снимки от върха на планината, който има снежна покривка. „Не си спомням подобно нещо за последните 30 години“, каза Игор Николчевич, който е собственик на пицария в Брезовица. „Това е първият път в живота ми, когато виждам плюс 5 или 10 градуса през януари.“

В Маврово, най-големият ски център в Северна Македония, близо 70%-80% от хотелските резервации са анулирани поради липса на сняг, обяви Огнен Циговски, генерален мениджър на ски курорта Бистра. Хотелиерите предлагат пешеходни и велосипедни турове на посетителите. „Все още можем да се надяваме, че ще има малко снеговалежи, за да се опитаме да спасим сезона“, каза Циговски пред „Ройтерс“.

В Алпите не е много по-различно. В Аделбоден бяха затаили дъх след като на Нова година температурите в Швейцария достигнаха рекордните 20 градуса, но успяха да спасят старта за Световната купа по ски в събота. Обичайно заснежените склонове бяха покрити с кал и трева и дори на 2000 м. температурата беше над нулата. Нужна беше помощта на десетки от оръдия за сняг и лек спад на температурата в горната част на пистата, защото иначе водата от тях не замръзва.

Embed from Getty Images

В Австрия в курортите около Залцбург за последен път имаше сняг преди месец. В Шамони във Франция оръдията за сняг не работеха, защото водата за тяхното зареждане не достига. В Швейцария някои курорти дори отвориха своите летни колоездачни пътеки, вместо да се опитват да предлагат зимни спортове. Други просто затвориха ски лифтовете си за неопределено време.

В неделя

най-накрая и в Алпите заваля сняг

Валежите започнаха в югозападните Алпи, разпространиха се на север и след това удариха на изток в Австрия. Между 20-40 см снежна покривка се натрупа на височина над 1800 м до края на понеделник в обширна част от планината.

Сняг валя в Австрия, както и в Доломитите в Италия. Най-силни бяха валежите на голяма височина в северните френски Алпи.

Някои от ниско разположените курорти отчаяно се нуждаят от сняг, тъй като склоновете им бяха оголени, след като дъждът отми снега през периода на новогодишните празници.

Embed from Getty Images

Едно от ключовите неща е и температурата. Нивото на замръзване беше около 1500 м в неделя сутринта, но спадна до около 1000 м до средата на деня.

Но въпреки това курортите на средно и ниско равнище са изправени пред мрачен сезон. А и мрачно бъдеще.

В дългосрочен план ново проучване на университета в Базел предупреждава, че по-високите курорти ще трябва

да разчитат все повече на изкуствен сняг

за да оцелеят, което ще увеличи потреблението на вода с до 80%. Това може да предизвика конфликт между бизнеса със зимни спортове и местните общности, които ползват хидроенергия.

Проучването също така прогнозира огромно увеличение на разходите за ски, тъй като курортите преминават към все по-скъпи и изкуствени начини за запазване на своите писти. Има опасения, че ските, ако изобщо все още са спорт, ще бъдат ограничени до края на века само за много богатите.

Друго проучване показа, че при сегашното положение на борбата с човешкия принос за климатичните промени от 22 града, които са били домакини на зимна олимпиада към края на века само един ще може да приеме зимни игри. Което означава, че зимните спортове и туризъм, генериращи в добри сезони десетки милиарди евро и долари, стават все по-несигурно занимание, коментира „Вашингтон пост“.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!