fbpx

Опасна нощна спасителна акция в Пирин

Четирима скиори от Турция са били спасени от бяла смърт при безпрецедентна спасителна операция проведена през нощта високо в Пирин. Трима младежи и девойка на възраст от 20 до 22 години напускат ски центъра над Банско в петък следобед, въпреки че знаят, че това е забранено.

Младежите решили да карат екстремно сноуборд в местността Ечмище под връх Тодорка. При спускането те се заклещват в дъното на улеите и установяват, че не могат да мръднат от там.

Около 17:30 ч. те подават сигнал, че бедстват на тел. 112 .15 спасители тръгват към тях. Младежите са открити около 20,00 часа. Турските туристи са локализирани на 300 метра надолу по стръмния склон. Заради това се наложило спасител да се спусне до тях с въже. После един по един младежите са измъкнати с въжета.

„Бяха измръзнали и уплашени. Имаха само добра екипировка. Въобще не бяха подготвени за опасностите, които крие планината. Добре е, че в улеите все още няма много сняг и няма опасност от лавини”, разказва пред deniat.bg спасителят Методи Баненски.

Акцията продължава цели 8 часа при тежки и опасни условия и е приключила в 1,30 в събота през нощта.

Четиримата младежи са благодарили на своите спасители. Сега обаче те ще трябва да платят за акцията, тъй като нямали планинска застраховка.

Спасителите коментираха по този повод, че най-недисциплинираните скиори са предимно гръцките и турските. Затова след тази опасна акция те настояват да бъдат уведоми посолствата на двете страни, които да обърнат специално внимание на своите сънародници и да ги предупредеят,че трябва да спазват правилата и табелите в планината.

снимка: Архив на ПСС-Банско

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!