fbpx
събота, юни 15, 2024
ВидеоИзбраноНовини

„Цяло чудо е, че е оцелял“: Спасителите разказват за тежката спасителна акция на Вихрен (ВИДЕО и СНИМКИ)

„Цяло чудо е, че е оцелял при падане от върха, след това е чудо, защото той е паднал сутринта и не изпаднал в прекалено тежка хипотермия да загине.“ Това каза пред БТА планинският спасител от отряда в Банско Атанас Уков, след успешния край на акцията за откриване и транспортиране на пострадал американски турист в района на връх Вихрен.

Един от проблемите в тази ситуация е, че мъжът е бил сам в прехода си, бил е и с неподходяща за зимната планина екипировка, посочи Уков. Пострадалият чуждестранен турист е с множество фрактури, комоцио и тежка хипотермия по първоначална оценка на планинските спасители, но допълнително състоянието му предстои да се уточни в болницата в Разлог, където е настанен.

Акцията, която приключи около 22 часа тази вечер, беше много тежка,

при много сурови метеорологични условия, ураганни ветрове и мъгла,

каза Атанас Уков. Това, обаче, не спира планинските спасители от отрядите в Банско и Разлог да направят всичко по силите си, за да издирят и спасят туриста.

Сигнал за възможен инцидент е подаден около 16 часа днес от съпругата на пострадалия мъж. Тази сутрин той е изкачил връх Вихрен, откъдето ѝ се е обадил, изпратил и е снимка и е казал, че се прибира. Часове по-късно, след като не се завръща у дома, тя подава сигнал до планинските спасители.

Първоначалната ни информация беше, че не се е прибрал, знаехме, че е стигнал до върха и е трябвало да се върне по същата пътека, каза за БТА Уков. По думите на съпругата на спасения тази вечер мъж, той е опитен планинар и със сигурност не се е отделил от маршрута, за да се изгуби, затова предположила, че е пострадал.

Веднага след подаване на сигнала към Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско, към района на връх Вихрен се отправя екип спасители. Група от 17 човека от отрядите в Банско и Разлог се качват в планината в късния следобед, за да издирят мъжа, за когото първоначално няма информация в какво състояние е и къде точно се губят следите му.

Впрегнахме всичкия си възможен наличен ресурс, когато го намерихме жив, за да можем максимално бързо да го предадем на „Спешна помощ“, посочи Атанас Уков от ПСС – Банско. В акцията се включва и планински спасител – лекар, който поставя необходимите медикаменти, за да бъде стабилизиран пострадалият мъж още във високата част на планината.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!