fbpx

Държавно първенство по ски-ориентиране във Велинград

В навечерието на предстоящото Европейско първенство по ски-ориентиране се проведе и националния шампионат на България. От 27 до 31 януари Велинград събра стотици ориентировачи, както от България, така и от чужбина.

Част от европейския елит пристигна в страната ни седмица по-рано, за да се включат в съпътстващите стартове на държавното ни първенство и да се подготвят още по-добре за предстоящия континентален шампионат.

Въпреки слънчевото време и приятните температури от около 10 градуса, снегът все пак се запази за всички стартове.

България излъчи своите държавни шампиони в ски-ориентирането в 5 различни дистанции, а в същото време част от стартовете бяха използвани за определяне на националния отбор по ски-ориентиране, който ще представлява България на наближаващото Европейско първенство.

Шампионатът стартира своята програма със спринт, където с най-бързо време се отчете световния шампион от 2017 година Станимир Беломъжев. Второто място бе заето от Ойвин Ватердал, който в България се състезава за троянския отбор по ски-ориентиране „Хемус“. Третото място остана за живата легенда на ски-ориентирането Едуард Хренников.

При жените топ 6 бе окупиран почти изцяло от руски състезателки, но все пак второто място бе за нашата дългогодишна представителка на България Антония Григорова.

На следващия ден се проведоха щафетите. Отборът на Троян при мъжете спечели повече от категорично, а техни подгласници бяха съставите на „НСА Сивен“ и „Браун тим“.

Женската щафета бе спечелена от отбора на „Карлък“ в състав от 3 сестри – Евангелина, Андрея и Антоанета. Второто и третото място се разпределиха съответно за отборите на „Узана“ и „НСА Сивен“.

В понеделник беше ред и на средната дистанция. Конкуренцията за този старт се увеличи още повече, след пристигането и на други чуждестранни състезатели, които направиха състезанието още по-интересно. Беломъжев отново успя да се пребори за първото място, изпреварвайки норвежеца Ойвин Ватердал и финландеца Теро Линайнма.

При жените тройката бе заета от Алена Трапезникова, Мария Кечкина и Ярко Урпалайнен. И трите състезателки са едни от най-добрите в ски-ориентирането и основни фаворити за Европейското първенство след няколко дни.

Прочети  Непал затвори границите си заради коронавируса преди сезона. Шерпите започват да подготвят ледопада Кхумбу за сезона сами

За този старт имаше и пряко излъчване от самото състезание, което може да видите на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=DfaCzjN26yM

Всеки ден част от състезателите стартираха и с GPS-проследяване, които може до откриете тук: https://tracksport.eu/

Индивидуалните стартове завършиха с дълга дистанция, където Едуард Хренников успя да спечели, изпреварвайки Александър Злобин и Симион Сучиу. В женската елитна група Кечкина и Трапезникова размениха своите места от предходния ден, а трета се нареди Анастасия Кравченко от Русия.

В последния състезателен ден се проведе и смесената спринтова щафета. Национален шампион за 2018 година стана отбора на „Вариант 5“ в състава на 2 много познати имена на планинското общество – Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела, повелителите на прехода „Ком-Емине“.

Националните състезатели на България ще останат във Велинград до началото на Европейското първенство, което стартира на 3-ти февруари със спринтова дистанция и ще бъде отразено онлайн в реално време. Повече за предстоящия международен шампионат може да откриете на сайта на състезанието www.esoc2018.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.