fbpx
сряда, септември 20, 2023
Екстремни спортовеКатеренеНовиниСъветиТуризъм

Демонстрация пред ученици със скално катерене и екипиране на маршрут в Лакатник

Обучителен модул за движение в планината, дейности на открито и техники в спортното катерене с ученици се проведе на 29-ти април в района на Алпийска поляна, Лакатнишки скали.

Момчил Дамянов от Асоциацията на планинските водачи в България (АПХ) проведе обучителни демонстрации и действителни действия на терен пред участниците в мероприятието в скалиста местност над река Искър с обща денивелация около 200 метра.

Модулът включваше осигуряване, техники на придвижване и специфики в катеренето на скали.

Децата се запознаха с основни принципи в скалните дейности и катериха маршрути с категория до 4с – 5а.

Преди това научиха за историята на българския алпинизъм, който в скалите край Лакатник крие своите корени.

Това се дължи на близостта на Лакатнишките скали до столицата в зората на българския алпинизъм. Тогава не е имало шосеен път, нито автомобили във всяко семейство.

Железопътната линия №2, строена от италиански инженери в края на 19-ти век, е основната причина за бързата транспортна връзка от София до Лакатник.

Първото използвано въже на скалите край Лакатник е в началото на 20-век, и това е причината първите изкачили северната стена на Мальовица в началото на същия век да са тренирали именно тук.

Те са и тези, които са построили заслона „Орлово гнездо“ на скалите в чест на това паметно постижение, осъществено успешно след множество опити, включително и чуждестранни.

Децата се запознаха отблизо и с геолжикия строеж на скалите, както и с ендемичните видове във флората и фауната.

Разбраха повече за етиката в планината и опазването на околната среда, а на терен видяха нагледно екипиране на катерачен маршрут.

Три нови необходими клина в скалата постави ръководителят на демонстрацията, като показа на учениците поетапно стъпките, които хората, които поставят осигурителните клинове по маршрутите, правят.

Училищно настоятелство при ОУ „Христо Ботев“ с. Гара Лакатник | Facebook

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!