fbpx
събота, април 20, 2024
Новини

Днес започва фестивалът на планинарското кино в Банско

Фестивалът на планинарското кино в Банско стартира днес в 11.00 ч. с пъстра програма.

Още в първия ден от най-мащабното планинарско събитие у нас ще бъдат представени документални филми, изложби, панорами, както и специалните панели тази година: „Посока: Вода“ и „Памет“.

Официалното откриване на XIX-тото издание на Банско Филм Фест ще бъде в голямата зала на читалище „Никола Вапцаров“ от 18:30 ч.

В пет поредни дни ще имаме възможността да се насладим на интригуващи разкази за приключения, адреналин и пътешествия от дълбините до висините. Ще чуем и мотивационни лекции лично от едни от най-вълнуващите и вдъхновяващи съвременни екстремни личности.

Кшищоф Виелицки, Алекс Чикон, Алесандро Гоня, Ерве Бармас, Патрис Франчеси, Симон Гетл, Анселм Бо, Франк Васюр, Матиас Хаунхолдер, са зведните чуждестранни гости на фестивала тази година.

От наша страна презентации ще направят екстремният сноубордист Владимир Павлов и носителят на Тройната корона Петър Ванев.

Председателят на Българската федерация по катерене и алпинизъм Петко Тотев ще говори за 90-годишнината от организирания алпинизъм в България, Алексей Жалов от Българското пещерно дружество ще представи 90-годишния юбилей на пещерното дело у нас.

Ще бъдат отбелязани и други важни годишнини – 75 години от първото изкачване на Северната стена на Вихрен, 35 години от първата българска експедиция на Еверест, 55 години от първото изкачване от българи на Безенгийската стена, 30 години от българската експедиция на Анапурна, 30 години от гибелта на Йежи Кукуча, 65 години от първото изкачване на К2, 10 години от изкачването на Иван Кожухаров на Монблан.

10 фотографски изложби на тема планини и природа и близо 100 филма от 35 държави ни очакват до края на седмицата.

Ще можем да се включим в семинари, работилници и лекции от “Планинарската академия” на Банско Филм Фест.

Кои са най-новите и актуални заглавия в книжарниците, ще разберем от БанскофилмфестBOOK.

За най-малките гости на планинското градче организаторите също са се погрижили. Детската и младежка приключенска програма ще включва над 350 деца от 1-ви до 12-ти клас и предучилищна възраст.

За първи път фестивалът на планинарското кино включва и състезание по спортно катерене

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!