fbpx

Двама индийци загинаха под Канчендзьонга, издирват чилиец

Двама индийци, които вчера изкачиха връх Канчендзьонга, загинаха под върха. На слизане те изпаднаха в безпомощно състояние на височина около 8271 м. Свалянето им надолу обаче се оказа безуспешно.

Снощи екип от шерпи не е успял да достигне до бедстващите индийци и се е върнал в Лагер 4. Уреш Зирпе, ръководител на експедицията на Giripremi, заяви от Базовия лагер: “На този етап вече почти няма надежда, че спасителна операция може да върне Виплаб и Кунтал в Лагер 4.

Нирмал Пурджа, който заедно с двама шерпи – Гесман Таманг и Мингма Дейвид, също изкачиха върха вчера, съобщи, че са оказали помощ на бедстващите на височина 8200 м. След това трима шерпи от експедицията на агенция Peak Promotion, които бяха в Лагер 4, също се присъединиха към спасителната операция. По-късно обаче, след изтощителна спасителна операция, екипът на Нирмал изглежда е успял да свали в Лагер 4 бедстващите.

Късно вечерта снощи от агенция Peak Promotion Pvt Ltd потърдиха, че Виплаб (48 г.) и Кунтал (46 г.) са починали, след като са страдали от височинна болест, хипотермия и снежна слепота.

Рамеш Рай, друг алпинист, който е бил с двамата индийци, е свален от спасителите в Лагер 4 около 10 ч. местно време снощи. Неговото състояние също е критично, тъй като той страда от белодробен оток и снежна слепота.

С измръзвания е и друг член на групата – Рудрапрасад Халдер, който също е в Лагер 4 с измръзвания. Очаква се Рамеш и Рудра да бъдат свалени до лагер 3, откъдето да бъдат евакуирани с хеликоптер. С тях ще бъде евакуиран и германски алпинист, който също е получил измръзвания.

Прочети  Още двама катерачи към Мучу Чхиш. Чехите достигнаха най-високата досега точка към върха

Виплаб Байдя, Кунтал Карар и Рамеш Рай са членове на 5-членна експедиция от Западен Бенгал. Четирима (Сахабудин, Рудрапрасад Халдер, Рамеш Рай и Виплаб Байдя) от тях вчера сутринта достигнаха връхната точка на Канчендзьонга. След това Виплаб и Кунтал се почувстваха зле на слизане от върха и потърсиха помощ. Смята се, че Кунтал е получил белодробен оток. Един от членовете на експедицията (вероятно Рудрапрасад) изпрати SOS сигнал до семейството си в 15:12 ч. чрез GPS устройството си, искайки незабавна помощ. Устройството отчита височина 8271 м.

Междувременно, чилийски алпинист изчезна над Лагер 4. Родриго Виванко не се е върнал след изкачването на Канчендзьонга вчера вечерта. Тече издирването му.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!