fbpx

Иван Томов безкислородно на Лхотце. Скатов слезе сам в Базов лагер на Канчендзьонга

Алпинистът Иван Томов е изкачил безкислородно и без помощта на шерпи вр. Лхотце (8516 м.). Той е стъпил на връхната точка в 9:40 ч. сутринта местно време в рамките на експедиция на Cha- tour Treks и Expedition Pltd.

В същото време късно снощи Атанас Скатов слезе сам в Базовия лагер на 5500 м. височина под Канчендзьонга, след като по-рано през деня изкачи успешно върха. Всички останали над 20 души са останали да пренощуват в лагер 4.

Финалната атака на Канчендзьонга и последвалото слизане на Скатов му отнеха около 40 часа непрекъснато ходене. Тръгнал е от лагер 4 вчера около 18.00 ч. непалско време и е пристигнал на върха сутринта в 07.15 – 13 часа преход нагоре с положителна деневилация от + 1200 метра . Слиза надолу до Базов лагер и преодолява отрицателна денивелация от 3000 метра. Скатов не ползва услугите на шерпи и е свалил сам целия си багаж надолу.

“ Изключително труден връх! Изтощен съм много, вървях много дълго. Не си чувствам краката. Всички останаха да спят на лагер 4, а аз реших да тръгна сам и току-що пристигам в базов лагер. Носех и целия си багаж сам.,” каза той в разговор по сателитния телефон с близките си от Базовия лагер.

снимка: Иван Томов, Фейсбук профил

Comments

comments

Прочети  Индонезийка счупи рекорда за скоростно катерене (ВИДЕО)

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!