fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Иван Томов безкислородно на Лхотце. Скатов слезе сам в Базов лагер на Канчендзьонга

Алпинистът Иван Томов е изкачил безкислородно и без помощта на шерпи вр. Лхотце (8516 м.). Той е стъпил на връхната точка в 9:40 ч. сутринта местно време в рамките на експедиция на Cha- tour Treks и Expedition Pltd.

В същото време късно снощи Атанас Скатов слезе сам в Базовия лагер на 5500 м. височина под Канчендзьонга, след като по-рано през деня изкачи успешно върха. Всички останали над 20 души са останали да пренощуват в лагер 4.

Финалната атака на Канчендзьонга и последвалото слизане на Скатов му отнеха около 40 часа непрекъснато ходене. Тръгнал е от лагер 4 вчера около 18.00 ч. непалско време и е пристигнал на върха сутринта в 07.15 – 13 часа преход нагоре с положителна деневилация от + 1200 метра . Слиза надолу до Базов лагер и преодолява отрицателна денивелация от 3000 метра. Скатов не ползва услугите на шерпи и е свалил сам целия си багаж надолу.

“ Изключително труден връх! Изтощен съм много, вървях много дълго. Не си чувствам краката. Всички останаха да спят на лагер 4, а аз реших да тръгна сам и току-що пристигам в базов лагер. Носех и целия си багаж сам.,“ каза той в разговор по сателитния телефон с близките си от Базовия лагер.

снимка: Иван Томов, Фейсбук профил

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!