fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмНовини

Нови рекорди в Хималаите. Ками Рита за 23-ти път на Еверест, Нирмал Пурджа с епично изкачване на Канчендзьонга

Нови рекорди в Хималаите бяха поставени днес.

Непалският шерпа Ками Рита изкачи за 23-ти път Еверест (8848 м). Така той подобри собствения си рекорд. Нирмал Пурджа направи невероятно изкачване в рамките на дни на Дхаулагири (8167 м) и Канчедзьонга (8586 м).

Канчендзьонга

Нирмал Пурджа изкачи Канчендзьонга, след като оказа помощ на двама алпинисти на височина 8400 м.

Екипът ни оказа помощ на двама членове на експедицията Peak Promotion Pvt. Ltd на слизане, като им предложихме нашия кислород,

разказва Пурджа, който изпълнява проект за изкачване на 14-те осемхилядници за едва седем месеца. От Лагер 4, по телефона 34-годишният бивш член на Британските спецчасти съобщи, че е достигнал върха с Мингма Давид Шерпа и Гесман Таманг в 11:19 ч. сутринта.

Екипът излетя за базовия лагер на Канчендзьонга от Катманду във вторник. Пурджа вече изкачи Анапурна (8091 м) и Дхаулагири (8167 м) този сезон. Той възнамерява да изкачи и върховете Еверест, Лхотце (8516 м) и Макалу (8463 м) през следващите две седмици.

Пурджа съобщи, че той, заедно с Мингма Шерпа, Лакпа Денди Шерпа, Гялджен Шерпа и Касанг Тензи Шерпа, успешно са изкачили Дхаулагири в неделя следобед. Изкачването е било изключително тежко, заради силните ветрове. Това са и единствените алпинисти, достигнали върха през този сезон.

На 23-ти април Пурджа и екипът му изкачиха Анапурна, но няколко дни по-късно той се върна отново по склоновете на върха, за да участва в спасителната операция за малайзийския алпинист Уи Кин Чин на височина над 7500 м.

Еверест

Ками Рита достигна връхната точка заедно с други алпинисти по Южното ребро в 7:50 ч. местно време тази сутрин и вече слиза надолу. Веднага след успеха, шерпът обяви намерението си да изкачи Еверест още два пъти.

Все още съм силен и искам да изкача Сагарматха 25 пъти,

каза Ками пред агенция Ройтерс още преди отпътуването си към Базовия лагер през март.

49-годишният непалец стъпва за първи път на върха през 1994 г. и оттогава го изкачва почти всяка година. Той е и в подножието на върха през 2015 г., когато лавина помита Базовия лагер, убивайки 19 души. След тази трагедия, семейството му го притиска да се откаже от алпинизма, но той решава да се върне в планината. Освен Еверест, Ками Рита е изкачил още К2 (8611 м), Чо Ойю (8201 м), Манаслу (8163 м) и Лхотце (8516 м).

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!