fbpx

Първи български осемхилядник този сезон. Скатов и Стефанов изкачиха Канчендзьонга

Двама българи – Атанас Скатов и Стефан Стефанов – стъпиха на най-източния хималайски осемхилядник Канчендзьонга (8586 м) тази сутрин. Това е третия по височина връх в света след Еверест (8848 м) и К2 (8611 м). Всички алпинисти достигат до няколко метра под връхната точка, тъй като върхът се счита за свещен от индийските будисти. Това е израз на уважение към религията на хората, считащи върха за богиня.

Скатов е достигнал върха в 4.43 ч. българско време, след 15-часово изкачване. От там той пусна съобщение “На върха съм”. В момента СПОТ-ът на алпиниста показва, че слиза и вече е около Лагер 4.

спот кадър скатов канчендзьонга

Наско се обади по сателитния си телефон в 07.44 тази сутрин.
Лично потвърди изкачването на върха. В момента слиза надолу . Тъй като това е “най- дивия” връх, покритието е лошо и може СПОТ устройството да не отчита постоянно движението му.

Това съобщиха от ПР екипа на алпиниста-веган. Първоначалните намерения на Атанас Скатов бяха да не използва допълнителен кислород. Заради усложнена кашлица през последните дни, той е взел кислородна бутилка със себе си, разказаха негови близки. Те потвърдиха, че в тази си експедиция Скатов не ползва услугите на шерпи, също като на Чо Ойю миналата година. Това е седмият осемхилядник на алпиниста, който се стреми да стане първият веган, изкачил всичките 14.

Стефан Стефанов също е изкачил Канчендзьонга рано сутринта. Той е достигнал върха заедно с шестима други участници в експедиция, водена от Seven Summit Treks. Миналата година той изкачи Еверест от север, с което стана 14-тият българин, стъпил на най-високата точка на планетата.

Стефан Стефанов и Атанас Скатов са вторият и третият българин, стъпили на Канчендзьонга. Българската премиера е на Боян Петров, който изкачи върха на 20-ти май 2014 г. Два месеца след това той изкачи и Броуд пик (8047 м) и К2, с което постави рекорд в световния хималаизъм.

Прочети  Маркират опасните участъци за извънпистово каране в Пирин

Атанас Скатов също ще се отправи към Каракорум тази година. Там той планира да изкачи Гашербрум I (8080 м) и Гашербрум II (8035 м) през лятото.

Очакваме новини и от Иван Томов, който прави опит да изкачи връх Лхотце.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!