fbpx

Първи български осемхилядник този сезон. Скатов и Стефанов изкачиха Канчендзьонга

Двама българи – Атанас Скатов и Стефан Стефанов – стъпиха на най-източния хималайски осемхилядник Канчендзьонга (8586 м) тази сутрин. Това е третия по височина връх в света след Еверест (8848 м) и К2 (8611 м). Всички алпинисти достигат до няколко метра под връхната точка, тъй като върхът се счита за свещен от индийските будисти. Това е израз на уважение към религията на хората, считащи върха за богиня.

Скатов е достигнал върха в 4.43 ч. българско време, след 15-часово изкачване. От там той пусна съобщение „На върха съм“. В момента СПОТ-ът на алпиниста показва, че слиза и вече е около Лагер 4.

спот кадър скатов канчендзьонга

Наско се обади по сателитния си телефон в 07.44 тази сутрин.
Лично потвърди изкачването на върха. В момента слиза надолу . Тъй като това е “най- дивия” връх, покритието е лошо и може СПОТ устройството да не отчита постоянно движението му.

Това съобщиха от ПР екипа на алпиниста-веган. Първоначалните намерения на Атанас Скатов бяха да не използва допълнителен кислород. Заради усложнена кашлица през последните дни, той е взел кислородна бутилка със себе си, разказаха негови близки. Те потвърдиха, че в тази си експедиция Скатов не ползва услугите на шерпи, също като на Чо Ойю миналата година. Това е седмият осемхилядник на алпиниста, който се стреми да стане първият веган, изкачил всичките 14.

Стефан Стефанов също е изкачил Канчендзьонга рано сутринта. Той е достигнал върха заедно с шестима други участници в експедиция, водена от Seven Summit Treks. Миналата година той изкачи Еверест от север, с което стана 14-тият българин, стъпил на най-високата точка на планетата.

Стефан Стефанов и Атанас Скатов са вторият и третият българин, стъпили на Канчендзьонга. Българската премиера е на Боян Петров, който изкачи върха на 20-ти май 2014 г. Два месеца след това той изкачи и Броуд пик (8047 м) и К2, с което постави рекорд в световния хималаизъм.

Прочети  „Треньор по спортно катерене“ ще е една от новите специалности в спортната академия

Атанас Скатов също ще се отправи към Каракорум тази година. Там той планира да изкачи Гашербрум I (8080 м) и Гашербрум II (8035 м) през лятото.

Очакваме новини и от Иван Томов, който прави опит да изкачи връх Лхотце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.