fbpx
събота, септември 23, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Двама пакистанци бяха в неизвестност повече от денонощие на Нанга Парбат

Двама пакистански алпинисти се появиха в лагер 3 на Нанга Парбат, повече от денонощие след като беше изгубена връзката с тях.

Контактът с Имтиаз Садпара и Хасан Шигри е бил изгубен, след като те започнаха да се спускат от върха в неделя. Според източници от базовия лагер двамата са били забелязани късно в понеделник следобед да се движат надолу и е потвърдено, че са достигнали лагер 3.

Последният път, когато те са се свързали с базовия лагер преди това е, когато са били на височина от 7600 м.

Двамата алпинисти са помощен персонал на Международната (Италия + Аржентина) 8-членна експедиция. Повечето членове вече бяха слезли от лагер 3 в базов лагер, без да изкачат върха.

Двама пакистански алпинисти вече загубиха живота си в Каракорум миналата седмица. Шариф Садпара падна от билото на Броуд Пик и загина, а Иман Карим Шамшали падна в пукнатина и загина при Гашабрум. Тече издирването, за да се намерят телата им.

На Нанга Парбат миналата седмица Шехроз Кашиф и Фазл Шимшали също изчезнаха след изкачване на върха, по-късно бяха открити и спасени по чудо.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!