fbpx

Двама великотърновци пробват Ком-Емине за 8 дни

Двама великотърновци правят опит да изминат най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България Ком – Емине за 8 дни. Това са компютърният специалист Роман Сидоркин и Анатоли Ангелов. Двамата стартираха прехода на 3 август и по план трябва да достигнат крайната точка на 10 август. Ако успеят с предизвикателството, това вероятно ще е най-бързото преминаване на маршрута от великотърновци, съобщава “Янтра днес”. Участниците са направили и страница в социалната мрежа – “Пеша на море. Ком – Емине 2020”, в която споделят снимки и информация от прехода.

Пешеходният туристически маршрут Ком – Емине в миналото е наричан Маршрут на дружбата. Той е финалният етап на европейския туристически маршрут E-3, който води началото си от европейския бряг на Атлантическия океан и стига до Черно море. Започва от връх Ком, който е много близо до границата на България със Сърбия и завършва на нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина. Дължината на маршрута по билото на Стара планина е около 560 км, като по протежението му има редица хижи, които се използват за нощуване. Времето за преминаване зависи от атмосферните условия, физическата подготовка и способностите за ориентация на участниците. Рекордът за скоростно преминаване е 4 дни и половина. Добре подготвени планинари с минимум екипировка преминават разстоянието за 10-12 дни, а за средностатистическия турист са необходими между 18-22 дни в летните месеци, отбелязва изданието.

Идеята за създаването на маршрута Ком – Емине е на Алеко Константинов, реализирана за първи път от неговия последовател Павел Делирадев през 1933 г. Първото организирано преминаване по маршрута е през 1953 г. от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!