fbpx

Пакистанска експедиция се отправи към седемхилядник в района на Нанга Парбат

Докато международни експедиции едва ли ще посетят Пакистан това лято, изцяло пакистанска експедиция, водена от Саад Мохамед се опитва да изкачи връх Ракхиот (7070 м) в масива на Нанга Парбат.

Алпинистите ще се насладят на живописната зона Нанга Парбат в пълно уединение, а също така ще обсебят цялото внимание, тъй като са единствената експедиция, изкачваща се в страната.

Заедно с Ахид Навед, Асиф Бхати, Ташфийн и двама носачи, Мохамед напусна Тарашинг край река Астор и вчера стигна до долината Рупал. „Предимно е облачно, с полета от лилави, жълти и бели цветя и постоянен бриз“, отчете Мохамед.

Въпреки че нямат интернет връзка, те ще публикуват съобщения и видеоклипове в Twitter и YouTube през проследяващото устройство на Мохамед. Днес екипът е достигнал 3485 м за аклиматизация. „Много ветровито е тук на билото“, предаде Мохамед, преди да тръгне обратно надолу.

Саад, който се описва като алпинист, опита изкачване на Еверест през 2017 г., стигайки до лагер 3. Той представлява ново поколение местни алпинисти, като навлиза в планините на родината си.

Ракхиот е предвършие, североизточно от основната верига на масива на Нанга Парбат. За първи път е изкачен на 16 юли 1932 г. от Петер Ашенбренер от Австрия и Херберт Куниг от Германия, една от няколкото свръзки, които се опитват и не успяват да достигнат самия Нанга Парбат от 30-те до 50-те години на миналия век.

Трагичният край на някои от тези експедиции остави Нанга Парбат репутацията на „Планината убиец“.

Comments

comments

Прочети  Спасителна операция на Нанга Парбат

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!