fbpx

Пакистанска експедиция се отправи към седемхилядник в района на Нанга Парбат

Докато международни експедиции едва ли ще посетят Пакистан това лято, изцяло пакистанска експедиция, водена от Саад Мохамед се опитва да изкачи връх Ракхиот (7070 м) в масива на Нанга Парбат.

Алпинистите ще се насладят на живописната зона Нанга Парбат в пълно уединение, а също така ще обсебят цялото внимание, тъй като са единствената експедиция, изкачваща се в страната.

Заедно с Ахид Навед, Асиф Бхати, Ташфийн и двама носачи, Мохамед напусна Тарашинг край река Астор и вчера стигна до долината Рупал. „Предимно е облачно, с полета от лилави, жълти и бели цветя и постоянен бриз“, отчете Мохамед.

Въпреки че нямат интернет връзка, те ще публикуват съобщения и видеоклипове в Twitter и YouTube през проследяващото устройство на Мохамед. Днес екипът е достигнал 3485 м за аклиматизация. „Много ветровито е тук на билото“, предаде Мохамед, преди да тръгне обратно надолу.

Саад, който се описва като алпинист, опита изкачване на Еверест през 2017 г., стигайки до лагер 3. Той представлява ново поколение местни алпинисти, като навлиза в планините на родината си.

Ракхиот е предвършие, североизточно от основната верига на масива на Нанга Парбат. За първи път е изкачен на 16 юли 1932 г. от Петер Ашенбренер от Австрия и Херберт Куниг от Германия, една от няколкото свръзки, които се опитват и не успяват да достигнат самия Нанга Парбат от 30-те до 50-те години на миналия век.

Трагичният край на някои от тези експедиции остави Нанга Парбат репутацията на „Планината убиец“.

Прочети  Наско Скатов с филм за Еверест

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook