fbpx

Един екстремен видеомаратон

Аула „Максима” в УАСГ едва побра желаещите да присъстват на шестото издание на фестивала „Дни на предизвикателствата”. Още преди официалното откриване в 18:00 ч. на 30 ноември, осемстотинте седящи места вече бяха заети почти до едно. Програмата започна с награждаване на победителите от фотоконкурса „360° предизвикателства”, като от получените 199 снимки на 89 автори журито отличи три; беше присъдена и специална награда на публиката. След това в памет на Курт Алберт, катерачът-легенда и един от пионерите на свободното катерене, бе излъчен откъс от филма “Fight Gravity”.

Гвоздеят на програмата – 65-минутният „The Asgard Project”, документирал подготовката и изкачването на връх Асгард от Лео Холдинг и екипа му през август 2009 г., се предшестваше от кратко въведение на Иво Нинов-Германеца. Българинът разказа за съвместните си изкачвания с Лео в долината Йосемити и показа любителски снимки и видеоклип, сниман по време на подготовката. Самият филм включва и кадри от трите тренировъчни експедиции до Ригльос (Испания), Бренто (Италия) и Йосемити (Калифорния, САЩ). При първото катерачите изпитват бързината си, като си поставят за цел да изкачат два отвеса по 300 м в рамките на два часа. Кулминацията на всяко изкачване е скокът с парашут отгоре – т.нар. „base jumping” (скок от наземен обект). Техниката си в скачането участниците усъвършенстват по време на второто пътуване, където се хвърлят от 1400 м, за да се упражнят в полет с „крилат” костюм (wingsuit), който значително забавя скоростта на падането. Последния етап от подготовката ги отвежда обратно в Йосемити, където катерят по склоновете на El Capitan и Half Dome.

Прочети  Човек загина, двама са ранени при лавина в района на Анапурна

Същинското изкачване на Асгард започва със спускане на 700 кг багаж и скок от самолет в сърцето на остров Бафин, в самата основа на планината. Пътят нагоре обаче се затруднява от постоянните каменопади и топящия се сняг, а лошите атмосферни условия допълнително забавят експедицията. В крайна сметка след дванайсет дни изтощително катерене в смразяващ студ, съпътствано от леки контузии и сериозни съмнения в успеха на изкачването, Лео Холдинг и компания най-сетне се озовават на върха. Следва зашеметяващ скок, ускорил връщането на Лео и Шон (Стенли) Лиъри в базовия лагер, където след трийсетчасово спускане пристигат и останалите от групата.

Краят на филма беше последван от буйни ръкопляскания и кратка почивка, а после дойде ред на следващото вълнуващо представяне – на българската спелео-експедиция в Тян-Шан, Киргизстан, състояла се през август 2010 г. Жорж Влайков разказа в снимки за откритията на деветимата българи, сред които геолози, геодезисти, биолози и картографи – първата подобна експедиция в района. Със съдействието на седем киргизи, групата изгражда четири лагера и обхожда 90 кв.км площ, изминавайки между 15 и 25 километра на ден. Поради слабата нагънатост на планинския масив и разрушителното действие на постоянния лед, повечето открити дупки са плитки, а много от тях имат и ледени „тапи”, обясни Жорж. Все пак експедицията може да се похвали с 35 нови пещери, като най-дългата – „Мечешката”, е 200 м,  а най-дълбоката – 50 м. Освен това са открити и поне 4-5 неизвестни за науката биологични вида, сред които е безкрилата дървеница. В самите пещери биоразнообразието не е голямо поради ниските температури, затова пък се наблюдават огромни монокристали. Жорж обеща догодина да излезе и филм за експедицията, а районът да бъде посетен отново, тъй като не е проучен докрай.

Следваше малка изненада от страна на организаторите – томбола с награди за публиката, осигурени от спонсора на фестивала „Бергхаус”. След което Дамян Кирилов развесели присъстващите със снимки и кратки забавни видеоклипове от първото българско състезание по каяк на сняг, организирано през февруари 2010 г. За да преминат двестаметровото трасе, 22-та участници трябва да се преборят с ускорението и трудноуправляемите в снега лодки и да преодолеят стръмни участъци, скокове и остри завои. Накрая дойде ред и на заключителния филм за деня – „Чадар – Сянка от стъкло” на Герасим Величков.

Прочети  Лавина край Мачу Пикчу. Петима загинаха

Текст и снимки: Десислава Недкова

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!