fbpx

Глоби в национален парк „Рила“ заради Беър Грилс (ВИДЕО)

Актове за установяване на административни нарушения състави Дирекция „Национален парк „Рила“ на българско юридическо лице. Те касаят неспазване на режимите в парка при заснемането на филма „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“.

Сигналът е изпратен на фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите. От кадрите е видно, че при заснемането им са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

След подаването на сигнала, от ръководството на парка са направили проверка. Установено е, че филмът е заснет в края на юни 2017 г. в Парков участък Боровец на територията на НП „Рила“. Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка. Според заповедта, заснемането е трябвало да се извърши при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парка, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП „Рила“ по време на заснемането на филма.

Прочети  Известен непалски алпинист изчезна в Хималаите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.