fbpx

Българско участие в експедиция до солните пещери в планината Содом

Българско участие ще има в международната експедиция в солните пещери на планината Содом в Израел. Осемте родни пещерняци се включиха в изследователска мисия под мотото “Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света”. Целта е изготвяне на съвременна карта на пещерата Малхам.

В момента за най-дълга солна пещера се счита Три Ен в Иран, чиято дължина е 6580 м. Тя е картирана през 2006 година. Последната карта на Малхам е от 80-те години и сочи дължина 5685 м. Тя е правена от италианска експедиция.

През януари миналата година се проведе първата международна експедиция с подобен мащаб след тази от 80-те. В нея се включиха шестима българи, като това беше първата българска спелео експедиция в Израел.

Проучванията показаха, че пещерата Малхам е сложна лабиринтна система с над 10 входа и множество галерии, разположени на няколко нива. По време на експедицията са картирани участъци с обща дължина 5,5 км, но не са отразени някои стари известни части. Открити са и нови входове и галерии.

Тази година целта на експедицията, която започва днес и ще приключи на 4 март, е пещерата Малхам да стане първа по дължина сред солните пещери в света.

Comments

comments

Прочети  Транспортират тялото на жената, загинала в Рила

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!