fbpx

Ураган от 4-та степен на К2. Има ли шанс за зимно изкачване?

“Ураган от 4 степен се е насочил към K2, с ветрове над 210 км/час,” съобщи испанският алпинист Алекс Чикон, който прави опит за първо зимно изкачване на втория по височина осемхилядник. Метеорологът Витор Байа даде и допълнителна информация:

“На 21 февруари, четвъртък, ураганът ще развие своя пик, с ветрове над 200 км/ч на върха и до 70км/ч в Базовия лагер. Ще има и снеговалеж.”

Ветрове с такава скорост с аураганни. За щастие на двете експедиции, времето след това ще се подобри.

“На 22 февруари ще видим ветрове със скорост 30-40 км/ч в ниските части на K2 [около и под 6000 метра], но все още със сила 100 км/ч във върховата част,” каза Байя. “На 23-ти, ветровете и там ще стихнат до 50 – 60 км/ч на самия връх, а на 7000 метра скоростта ще бъде под 40 км/ч.”

Вятърът ще продължи да утихва и в края на седмицата времето ще изглежда прекрасно, но за кратко. “На 24 февруари, скоростта на вятъра ще бъде около 40км/ч на върха и под 30 км/ч под 7000 метра,” прогнозира метеорологът.

Ключовата прогноза: “ 25-ти февруари ще бъде най-добрият ден, със скорост на ветровете под 30 км/ч, с екстремно ниски температури и облачност около връхната точка.”

Този прозорец хубаво време ще се затвори брутално. На 26 февруари, ветровете отново ще се усиляр. “На 27 ще бъде дори още по-лошо. До тогава всички трябва да са се върнали в Базовия лагер,” предупреждава Байа.

Има ли достатъчно време?

Ще бъде ли достатъчно времето за двете експедиции, които опитват зимно изкачване на K2 да стигнат върха и да се върнат безопасно? Според Байа, който работи за Алекс Чикон, времето няма да стигне. “Прозорецът е твърде кратък,” каза той, “но те ще успеят да достигнат 7000 метра,” височината, на която да установят Лагер 3.

Прочети  Шестима индийци откриха сезона на Еверест

Международната експедиция на Чикон беше заета през изминалия уикенд с изграждане на снежна стена, която да предпази Базовия лагер от идващите ветрове. Те имат едва няколко дни докато отмине урагана, за да обмислят следващите си стъпки.

Това, което не е ясно е дали краткият прозорец ще даде панс на другата, по-напреднала експедиция на К2. Алпинистите на Пивцов са фиксирали въжетата до основата на Черната пирамида, въпреки че по последни данни все още не са изградили Лагер 3.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.