fbpx
неделя, февруари 25, 2024
Височинен алпинизъмНовини

Годишнина от първото зимно изкачване на каракорумски осемхилядник (ВИДЕО)

На 2 февруари се навършиха 6 години от първото зимно изкачване на каракорумски осемхилядник – вр. Гашербрум II (8034 м). През 2011 г. на него стъпиха Денис Урубко, Симоне Моро и Кори Ричардс.

YouTube player

Предлагаме ви и разказът за изкачването, написан от Георги Василев за 10 бр. на сп. Върхове:

ЗИМНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

или разказ за първото зимно изкачване на каракорумски осемхилядник

Невъобразим студ. Температури толкова ниски, че незащитената кожа измръзва веднага, въздухът смразява дробовете и движението се извършва с неимоверни усилия. Огромни снежни маси, опасност от лавини и безмилостни виелици, дълбоки пропасти и вертикални склонове. Всичко това рисува картината на ледената смърт в Каракорум – планинска верига в централна Азия, където неопитните планинари нямат шанс за оцеляване срещу силата на природата. Някои смелчаги обаче се осмеляват да опитат.

Такива са Кори Ричардс, Симоне Моро  и Денис Урубко, хората, които на 2 февруари (сряда) тази година, в 11:30 сутринта достигнаха до най-високата точка на Гашербрум II – тринадесетия по височина връх в света. И… първи осемхилядник в Каракорум.

Историята

Екипи от опитни планинари се опитват да покорят върховете на страховитата планина от доста години, но точно това изкачване отбелязва пъървия път, в който някой от петте върха над 8000 метра в Каракорум бива изкачен през зимата. G II е смятан за най-лесния. Останалите, които включват Гашербрум I и К2 представляват доста по-голямо предизвикателство.

Екипът

Върхът е покорен за 22 дни. Симоне Моро за трети път е част от експедиция, целяща да покори връх над 8000 метра през зимата. Това е абсолютен рекор за италианеца, който той споделя само с легендарните полски алпинисти Кщищов Виелицки и Йежи Кукучка. Денис Урубко е много талантлив планинар от Казахстан, който вече е изкачил всички 14 осемхилядници, а благодарение на G II вече има в актива си и две зимни премиерни изкачвания. За американеца Кори Ричардс това е първият връх над 8000, който изкчва през зимата и вторият, който изкачва изобщо. Точно затова мнозина вярваха, че Ричардс няма да издържи на тежката зима и ще се предаде, но той опроверга всички скептични изказвания и се върна като победител.

Маршрутът

Алпинистите проучват върха в продължение на няколко седмици в базовия лагер, преди да потеглят нагоре. Изкачването минава през ледопад, който представлява голяма трудност за тях, тъй като трябва да преминат през лабиринт от стотици цепнатини. След него е лагер I, на 6000 метра, разположен на голямо плато, което е последния полегат участък преди върха. След него е и най-опасното място от цялото изкачване – банана ридж (banana ridge), споделя българският алпинист Боян Петров. Банана ридж е остър снежно-леден гребен, много опасен поради лошото състояние на парапетите, водещ към 500-метрова пропаст. Малко по-нагоре се намира междинен лагер, който Моро и колегите му използват за аклиматизация.

Изкачването продължава въпреки стръмния терен вече е по-лесно. Стига се до лагер три. На втори февруари алпинистите напускат и този лагер (6900 метра) в 3 сутрина и се изкачват до върха осем часа по-късно. До връхната точка на G II води дълъг и еднообразен траверс, който излиза на 7700 м височина. Останалите 300 метра до върха се вземат за цели 3-4 часа, които включват двучасово катерене по стръмен леден склон, което се извършва само на предните зъби на котките, обяснява Боян. След изкачването се открива невероятна гледка от гребена, който представлява и граница между Китай и Пакистан.На 60 метра от това място се намира и връхната точка на Гашербрум II.

Премеждията на слизане

Изкачването ан осемхилядник посред зимата е опасно начинание. Спускането обаче изобщо не се оказва по-леката част от експедицията. Заради навалял сняг триото трябва да заобиколи повече от обичайното под опасната зона под Гашербрум V, когато леденият връх на глетчер се чупи и задейства масивна лавина, която помита планинарите. Моро излиза на пвоърхността и бърза да изкопае другрите си, които са затрупани до главата.

Не, че сме поемали твърде много рискове, просто условията бяха много лоши – обяснява Моро, ръководител на експедицията.

По-късно, по пътя към базовия лагер, при значително намалена видимост, Ричардс се подхлъзва и пада в една дълбока пукнатина. За щастие другите планинари успяват да го издърпат навън.

Днес късметът ни се усмихна, разказва по-късно Моро. В раницата си освен всичко, свалях надолу голяма торба с боклуци, така че, може би планината го оцени и ни пощади.

Алпинистите стигат до лагера на 4 февруари, слагайки край на една много успешна експедиция.

The Adventure Blog пише:

Браво на Симоне, Денис и Кори за добре свършената работа. Да се изкачиш на голям връх през зимата е много значително постижение, но да покориш осемхилядник през най-студения месец на годината е наистина впечатляващо. Добра работа, момчета!

Ето и коментарът на Боян Петров за изкачването, който самият той изкачва при летни условия:

YouTube player

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!