fbpx

Годишнина от първото зимно изкачване на каракорумски осемхилядник (ВИДЕО)

На 2 февруари се навършиха 6 години от първото зимно изкачване на каракорумски осемхилядник – вр. Гашербрум II (8034 м). През 2011 г. на него стъпиха Денис Урубко, Симоне Моро и Кори Ричардс.

Предлагаме ви и разказът за изкачването, написан от Георги Василев за 10 бр. на сп. Върхове:

ЗИМНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

или разказ за първото зимно изкачване на каракорумски осемхилядник

Невъобразим студ. Температури толкова ниски, че незащитената кожа измръзва веднага, въздухът смразява дробовете и движението се извършва с неимоверни усилия. Огромни снежни маси, опасност от лавини и безмилостни виелици, дълбоки пропасти и вертикални склонове. Всичко това рисува картината на ледената смърт в Каракорум – планинска верига в централна Азия, където неопитните планинари нямат шанс за оцеляване срещу силата на природата. Някои смелчаги обаче се осмеляват да опитат.

Такива са Кори Ричардс, Симоне Моро  и Денис Урубко, хората, които на 2 февруари (сряда) тази година, в 11:30 сутринта достигнаха до най-високата точка на Гашербрум II – тринадесетия по височина връх в света. И… първи осемхилядник в Каракорум.

Историята

Екипи от опитни планинари се опитват да покорят върховете на страховитата планина от доста години, но точно това изкачване отбелязва пъървия път, в който някой от петте върха над 8000 метра в Каракорум бива изкачен през зимата. G II е смятан за най-лесния. Останалите, които включват Гашербрум I и К2 представляват доста по-голямо предизвикателство.

Екипът

Върхът е покорен за 22 дни. Симоне Моро за трети път е част от експедиция, целяща да покори връх над 8000 метра през зимата. Това е абсолютен рекор за италианеца, който той споделя само с легендарните полски алпинисти Кщищов Виелицки и Йежи Кукучка. Денис Урубко е много талантлив планинар от Казахстан, който вече е изкачил всички 14 осемхилядници, а благодарение на G II вече има в актива си и две зимни премиерни изкачвания. За американеца Кори Ричардс това е първият връх над 8000, който изкчва през зимата и вторият, който изкачва изобщо. Точно затова мнозина вярваха, че Ричардс няма да издържи на тежката зима и ще се предаде, но той опроверга всички скептични изказвания и се върна като победител.

Прочети  Обвуките, без които изкачването на Хилари на Еверест може би би било невъзможно

Маршрутът

Алпинистите проучват върха в продължение на няколко седмици в базовия лагер, преди да потеглят нагоре. Изкачването минава през ледопад, който представлява голяма трудност за тях, тъй като трябва да преминат през лабиринт от стотици цепнатини. След него е лагер I, на 6000 метра, разположен на голямо плато, което е последния полегат участък преди върха. След него е и най-опасното място от цялото изкачване – банана ридж (banana ridge), споделя българският алпинист Боян Петров. Банана ридж е остър снежно-леден гребен, много опасен поради лошото състояние на парапетите, водещ към 500-метрова пропаст. Малко по-нагоре се намира междинен лагер, който Моро и колегите му използват за аклиматизация.

Изкачването продължава въпреки стръмния терен вече е по-лесно. Стига се до лагер три. На втори февруари алпинистите напускат и този лагер (6900 метра) в 3 сутрина и се изкачват до върха осем часа по-късно. До връхната точка на G II води дълъг и еднообразен траверс, който излиза на 7700 м височина. Останалите 300 метра до върха се вземат за цели 3-4 часа, които включват двучасово катерене по стръмен леден склон, което се извършва само на предните зъби на котките, обяснява Боян. След изкачването се открива невероятна гледка от гребена, който представлява и граница между Китай и Пакистан.На 60 метра от това място се намира и връхната точка на Гашербрум II.

Премеждията на слизане

Изкачването ан осемхилядник посред зимата е опасно начинание. Спускането обаче изобщо не се оказва по-леката част от експедицията. Заради навалял сняг триото трябва да заобиколи повече от обичайното под опасната зона под Гашербрум V, когато леденият връх на глетчер се чупи и задейства масивна лавина, която помита планинарите. Моро излиза на пвоърхността и бърза да изкопае другрите си, които са затрупани до главата.

Не, че сме поемали твърде много рискове, просто условията бяха много лоши – обяснява Моро, ръководител на експедицията.

По-късно, по пътя към базовия лагер, при значително намалена видимост, Ричардс се подхлъзва и пада в една дълбока пукнатина. За щастие другите планинари успяват да го издърпат навън.

Днес късметът ни се усмихна, разказва по-късно Моро. В раницата си освен всичко, свалях надолу голяма торба с боклуци, така че, може би планината го оцени и ни пощади.

Алпинистите стигат до лагера на 4 февруари, слагайки край на една много успешна експедиция.

Прочети  Два влака се сблъскаха в тунел край Матерхорн

The Adventure Blog пише:

Браво на Симоне, Денис и Кори за добре свършената работа. Да се изкачиш на голям връх през зимата е много значително постижение, но да покориш осемхилядник през най-студения месец на годината е наистина впечатляващо. Добра работа, момчета!

Ето и коментарът на Боян Петров за изкачването, който самият той изкачва при летни условия:

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!