fbpx
петък, май 24, 2024
БългарияПиринПътеводителТуризъм

гр. Банско – х. Демяница

Трудност: лесна – средна

Подходящо време за преминаване: лято, есен, зима, пролет

Подоробно описание на маршрута:

Маршрутът започва от центъра на гр. Банско. Тръгва се по улица Пирин, която отвежда към входа на Национален парк Пирин. Върви се по шосето за хижите Вихрен и Бъндерица, като се следва бяло-синьо-бялата маркировка за х. Демяница. Подминава се отбивката към горската пътеката за хижите Вихрен и Бъндерица, пресича се жълтия метален мост. Покрай шосето има преки пътеки, на места означени със синя маркировка. Около половин час след влизане в парка се достига хотел Катерина, където е първата част от горската пътека към хижа Демяница. Може да се продължи и по шосето до местността Тодорова орница, където излиза и горската пътека. Горската пътека от хотел Катерина до Тодорова орница е стръмна, минавайки през иглолистна гора. От ляво тече река Демяница.

Пътеката излиза на Тодорова орница, а шосето остава зад гърба. Може да познаете мястото по малкия зелен параклис. От тук започва горския път към хижа Демяница, в самото начало ограден с бордюр откъм западната страна. В началото на горския път се включва кратка пътека идваща откъм Рибния завой на шосето. Върви се по горски път – в ляво е коритото на река Демяница, в дясно се редуват гори и скатове. Преди Юленски скок има опасност от свлачища и лавини. Подминава се дървен мост към местността Юлен.

Горският път излиза на поляна през която тече река Демяница. Маркираната пътеката води напряко през местността Главите; горския път се вие в посока юг-югозапад. Пресича се каменистото корито на Стрижишка река и след кратко изкачване пътеката излиза на горския път преди местността Демянишка поляна. Тук има жълт метален стълб.

Пресича се Демянишка поляна, от ляво е Демянишки скок, от дясно връх Стрижица и Върлата скала, където падат лавини. На Демянишка поляна има малка каменна сграда, където през лятото се издига къмпинг. Горският път пресича лавинния улей при местността Лавината. По дървен мост се преминава на източния бряг на реката, където пътека е безопасна зимно време. Преминава се местността Рошков гроб. Реката отново се пресича по дървен мост, пътеката продължава по западния бряг, минава покрай малката ВЕЦ и отвежда до високата тераса на хижата насред вековна гора.

хижа демяница
хижа Демяница

Забележителности по маршрута:

Тодорова орница – разположена е в долината на река Демяница, на север от връх Градището и на около 8 км. южно от град Банско. Средна надморска височина – 1300 м. Представлява поляна сред смърчова гора. През местността преминава шосето от Банско към хижа Бъндерица и хижа Вихрен; оттам се отклонява горския път за хижа Демяница.

Юленски скок – водопад, природна забележителност. Намира се в средното течение на река Демяница, в местността Градището, на надморска височина около 1650 м. Слизането до водопада е опасно. Каменни прагове преграждат коритото на реката, образува се воден пад с височина 9 м.

Юленски циркус – средна надморска височина – 2100 м. Обширен циркус с полегати западни и по-стръмни южни и източни склонове. В Юлен няма езера; отводнява се от Юленска река (десен приток на река Демяница). Циркусът е обрасъл с високопланинска тревна растителност, клек и бяла мура, южната му част представлява поляна сред иглолистни гори от бяла мура, клек и хвойна.

Pезерват Юлен – През 1994 със заповед на МОСВ се създава резерват Юлен с площ 3156 ха. Резерватът се намира в територията на Национален парк Пирин. Целта на природния обект е да се запазят без човешка намеса образци от горски, субалпийски и алпийски екосистеми върху силикатна скална основа и находища на редки, застрашени и ендемични (местни) животински и растителни видове. Територията на резервата е разположена от 1650 м. надм. вис. до 2851 м. надм. вис.

Главите (Караманица) – местност разположена на юг от град Банско, по течението на река Демяница. Средна надморска височина 1550 м. През Главите минава пътеката за хижа Демяница. Представлява няколко поляни по които морени са маркирали отстъпването на Демянишкия ледник. Наоколо има иглолистни гори. На една от поляните стърчи характерна огромна скала.

Демянишка поляна – разположена е в долината на река Демяница, южно от местността Главите (Караманица), на надм. вис. 1800 м. На север е ограничена от стръмен напречен на долината праг, прорязан в източната част от коритото на реката; образувани са стъпаловидно разположени водопади (Демянишки скок и Юленски скок). В северния край на Демянишка поляна има скални (овчи) гърбици и струпване на челни морени – остатъци от дейността на някогашен ледник. В западната част, откъм връх Върлата скала, през зимата падат лавини. Местността е обрасла с бяла мура и клек.

Демянишки скок – водопад на река Демяница. Природна забележителност. Намира се в източната част на напречния долинен праг, който ограничава от север местността Демяница, на надморска височина 1750 м. Височината на водния пад е 11 м. Защитена площ 0,5 ха. Покрай водопада минава горския път от град Банско към хижа Демяница.

река Демяница – река в Североизточната част на Северен Пирин. Образува се от сливането при хижа Демяница на река Валявица (начален приток), Стражишка река (Газейска река) и Василашка река. Тече на север. Югозападно от град Банско се слива с река Бъндерица; двете образуват река Глазне.

Дължина 13,5 км, среден наклон 102‰. По-големи притоци – Юленска река (десен) и Стрижишка река (Къркъмска река; ляв). Площ на басейна 37кв. км.; средна надморска височина 2200 м. Има снежно, дъждовно и езерно подхранване; изразено пролетно-лятно пълноводие. Богата е на пъстърва. Речната долина е формирана в гранити, в най-долното течение в мрамори.

Необходима екипировка: стандартна туристическа екипировка

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!