fbpx
събота, април 13, 2024
БългарияПътеводителСтара планина

Х. Пършевица – вр. Бегличка могила – с. Очин дол

Продължителност: 4 ч.
Трудност: лесна – средна
Подходящо време за преминаване: лято, есен, зима, пролет. Зимно време само от опитни планинари

Подробно описание на маршрута:

Маршрутът е алтернативен вариант на този през Гара Лакатник и Миланово. Може да се съчетаят за отиване и връщане. Отбелязан е под №16 в картата до хижа Пършевица.

От хижа Пършевица се поема на юг, пресича се шосето и се преминава покрай хотела, като се тръгва по зимната маркировка. Следвайки я скоро се изкачвате на билото над Кобилини стени. Там е и връх Бегличка могила. От там е само спускане – на места доста остро – през гори и поляни по маркирана пътека.

хижа пършевица

Маркировката на места се губи, но посоката е една – надолу. Не след дълго ще видите и сгушеното в полите на планината селце Очин дол, до където ви остават не повече от два часа. Точно над него, високо в планината, е построен и малък доста атрактивен  заслон.

Класическият маршрут свършва в село Оплетня, където има ЖП гара. Описаният тук обаче минава през мездренското село Очин дол, близо до което може да посетите наскоро построения комплекс „Дядо Йоцо“ и да се полюбувате още веднъж на красотата на Искърското дефиле. От там трябва да се приберете с автомобил или пеша по асфалтов път до най-близката ЖП гара – тази на село Оплетня.

Забележителности: вр. Бегличка могила е първенец на Врачанския Балкан. Висок е 1481,7 м.

Етно-комплекс и паметник „Дядо Йоцо гледа“ – паметникът е изграден през 2005 г. по идея на Огнян Петров, родолюбив българин от с. Очин дол в памет на литературния герой на Иван Вазов. 

паметник Дядо Йоцо гледа над Очин дол
снимка: Уикипедия

Екипировка:

Необходима е стандартна планинска екипировка, задължително ветроустойчива връхна дреха, храна и напитки.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!