fbpx

Х. Пършевица – вр. Бегличка могила – с. Очин дол

Продължителност: 4 ч.
Трудност: лесна – средна
Подходящо време за преминаване: лято, есен, зима, пролет. Зимно време само от опитни планинари

Подробно описание на маршрута:

Маршрутът е алтернативен вариант на този през Гара Лакатник и Миланово. Може да се съчетаят за отиване и връщане. Отбелязан е под №16 в картата до хижа Пършевица.

От хижа Пършевица се поема на юг, пресича се шосето и се преминава покрай хотела, като се тръгва по зимната маркировка. Следвайки я скоро се изкачвате на билото над Кобилини стени. Там е и връх Бегличка могила. От там е само спускане – на места доста остро – през гори и поляни по маркирана пътека.

хижа пършевица

Маркировката на места се губи, но посоката е една – надолу. Не след дълго ще видите и сгушеното в полите на планината селце Очин дол, до където ви остават не повече от два часа. Точно над него, високо в планината, е построен и малък доста атрактивен  заслон.

Класическият маршрут свършва в село Оплетня, където има ЖП гара. Описаният тук обаче минава през мездренското село Очин дол, близо до което може да посетите наскоро построения комплекс “Дядо Йоцо” и да се полюбувате още веднъж на красотата на Искърското дефиле. От там трябва да се приберете с автомобил или пеша по асфалтов път до най-близката ЖП гара – тази на село Оплетня.

Забележителности: вр. Бегличка могила е първенец на Врачанския Балкан. Висок е 1481,7 м.

Етно-комплекс и паметник “Дядо Йоцо гледа” – паметникът е изграден през 2005 г. по идея на Огнян Петров, родолюбив българин от с. Очин дол в памет на литературния герой на Иван Вазов. 

паметник Дядо Йоцо гледа над Очин дол
снимка: Уикипедия

Екипировка:

Необходима е стандартна планинска екипировка, задължително ветроустойчива връхна дреха, храна и напитки.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!