fbpx
понеделник, февруари 19, 2024
НовиниСкиСки курорти

Австрия и Франция също няма да се вслушат в призива за затваряне на ски курортите

Изискването на италианското правителство ски курортите да останат затворени до средата на януари и решението на германския кабинет сезонът да не започва преди 10 януари и да постигне уеднаквяване на мерките за всички държави от ЕС са повод за коментари в австрийските медии, съобщи БТА.

Тези решения срещат неразбиране от страна на австрийското правителство и туристическите организации, за които зимният туризъм е от изключително значение за запазване на икономическата стабилност.

Министърът на туризма Елизабет Кьостингер посрещна с неразбиране италианското решение. Гернот Блюмел, министър на финансите, поиска от ЕС да поеме загубите от евентуалното затваряне на ски курортите до средата на януари. Изчисленията сочат, че те ще възлязат на около два милиарда евро.

Преждевременното приключване на зимен сезон 2019/2020 в средата на март предизвика намаляване на нощувките с 18 процента в сравнение с предишния сезон, каза Блюмел. Дори ски курортите да отворят само за австрийски туристи, това ще е свързано с големи загуби. Консултантска група е изчислила, че в такъв случай загубите ще възлязат на 45 процента, което е загуба на оборот от около един милиард евро.

Embed from Getty Images

Вестник „Щандард“ отбелязва, че докато президентът на Франция Еманюел Макрон счита за невъзможно отварянето на френските ски курорти преди средата на януари, според осведомени кръгове от Брюксел като противници в Европейския Съвет на този възглед се споменават Словакия, Словения, Швеция, Полша и Испания.

От своя страна Европейската Комисия се въздържа от заемане на позиция.

Българските ски курорти са готови за сезона: Отварят!

ЕС не може да затвори ски районите, както подчертава специалистът по европейско право Валтер Обвексер, той може да подкрепя и координира въпроси на здравеопазването на държавите членки, без да създава правила. Искането за финансово обезщетяване няма нито прецедент, нито юридическа основа. ЕС обаче не се нуждае от юридическо основание, за да плати суми за обезщетение.

Държавите членки могат да се споразумеят да подкрепят финансово държавите със ски туризъм, които се лишават от сезона, за да бъде запазено здравето на хората. Открит остава въпросът дали ще бъде постигнат консенсус.

Фондът за възстановяване, дотиран със 750 милиарда евро, може да бъде използван за изплащане на обезщетения на затворените ски курорти. Средствата в него са предназначени за дигитализация, опазване на околната среда и икономически растеж.

ЕС обаче има различни фондове, от които може да бъдат разпределени суми, подчертава Обвехер. Европейският бюджет и възстановителният фонд обаче все още не са приети, тъй като Унгария и Полша наложиха вето и докато не бъде приет новият бюджет, ЕС трябва да се справя месец след месец с една дванайсета от стария, което би затруднило бързото изплащане на помощни средства за засегнатите ски райони, коментира специалистът.

Embed from Getty Images

Подчертава се и опасността от затварянето на ски районите да спечели Швейцария, където вероятно сезонът ще започне още през декември и предвид понижаващия се брой на заразените, предупрежденията за пътуване в Швейцария е възможно да отпаднат още преди Коледа.

Мнението на Ева Шернхамер, ръководител на Епидемиологията във Виенския медицински университет, цитирана от „Щандард“, е, че ако бъде приложена успешно концепция срещу разпространяване на заразата, както това стана на Залцбургския фестивал през лятото, няма пречка за откриване на ски сезона.

Германия настоява всички ски курорти в Европа да останат затворени до януари

Броят на скиорите обаче трябва да се ограничи, за седалковите лифтове и за чакащите на опашки трябва да съществуват строги правила. Вече е ясно, че няма да бъдат отворени баровете и дискотеките, допринесли миналия сезон за разпространението на коронавируса. „Ски спортът ще има нови правила“, заключава Шернхамер.

Очаквана беше реакцията и на туристическите организации в Австрия. В провинция Щирия мнението на операторите на ски лифтовете бе за бързо откриване на сезона, мненията от страна на Италия и Бавария, граничещата с Австрия германска провинция, чийто министър-председател се обяви срещу туристически пътувания в Австрия, срещат пълно неразбиране.

Вицепрезидентът на Австрийското обединение на хотелиерите Валтер Файт заяви, че италианската позиция е необмислена. Тирол предлага „внимателно откриване“ на сезона, в Залцбург желанието е ски лифтовете да заработят няколко дни преди Коледа. Петер Хакер, отговарящ за здравеопазването във Виена, споделя становището на много държави около Австрия, които казват, че тази година няма да има ски туризъм.

Embed from Getty Images

Въпреки призивите на Макрон обаче премиерът Жан Кастекс в четвъртък заяви, че френските ски курорти могат да отварят за коледния празничен сезон. Ски лифтовете ще трябва да останат затворени, съобщава АФП.

Президентът Еманюел Макрон предупреди във вторник, че рисковете от коронавирус правят „невъзможно“ бързото възобновяване на зимните спортове, добавяйки, че се надява, че ограниченията могат да бъдат премахнати през януари.

350-те ски курорта във Франция обясниха, че седмиците около Коледа и Нова година са от решаващо значение за тяхното оцеляване, тъй като те представляват до една четвърт от годишните им приходи.

„Естествено, всеки може да пътува до курорти, за да се наслади на чистия въздух на нашите красиви планини и магазините, които ще работят, въпреки че баровете и ресторантите няма да работят“, каза Кастекс на пресконференция.

„Всички ски лифтове и колективните инфраструктури ще бъдат затворени за обществеността,“ каза той. Ски бягане, шейни и снегоходки са сред дейностите, които обикновено не изискват лифт.

Френският сектор за зимни спортове казва, че генерира около 11 милиарда евро приходи годишно и дава работа на 120 000 души през сезона.

Регионът Горна-Савоа във френските Алпи отчита най-голям брой вирусни инфекции на 100 000 души в цялата страна, следван от съседния регион Савоа.

Embed from Getty Images

Здравните власти предупредиха, че регионалните болници могат да бъдат претоварени бързо, ако на тълпите скиори от Франция и чужбина им бъде позволено да пътуват до тези региони.

Франция се стреми да премахне блокирането в цялата страна на 15 декември, като магазините имат разрешение да отворят врати още в събота след седмици на затваряне.

Според здравните власти втората вирусна вълна е достигнала своя връх миналата седмица, като броят на новите инфекции, новите болнични и новите пациенти в интензивно лечение намаляват, докато смъртните данни се стабилизират.

Но Макрон предупреди, че „ако не искаме трета блокада, трябва да засилим усилията си“.

Кастекс заяви, че правителството се консултира със своите партньори от ЕС за координиране на датите за отваряне на ски курортите.

Съседна Германия заяви, че ще търси сделка с европейските партньори за затваряне на ски курортите до началото на януари, като я постави в конфронтация с туристическите оператори и Австрия.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!