fbpx

Хижа Мальовица

Тук е Така! Този надпис гордо окичен на хижа Мальовица, до скоро посрещаше планинарите, след едночасов преход от Учебния център.

И наистина, тази хижа има свои правила! Тук няма да ви оставят да своеволствате, няма да погледнат на вас с добро око, ако просто сте се качили да изпиете чаша бира и да хвърлите фас на тревата, слушайки силно музика и смущавайки спокойствието на останалите туристи. Защото тук все още властва Духът на Планината, такъв, какъвто носталгично го помним отпреди 20 години, когато още ги нямаше туристите с джапанки и токчета, пристигащи на тълпи с лифтове и вярващи, че имаш ли пари всичко е възможно.

И така трябва да бъде! Та нали в съседна Гърция на кандидат-покорителите на Митикас в хижата е забранена дори чаша алкохол, а лампите изгасват точно в 10 вечерта. Все пак трябва да се осигури спокойствие и почивка преди изтощителния преход в планината.

На хижа Мальовица правилата не са чак толкова строги и може да бъде изключително весело и приятно. Тук често се организират различни мероприятия, които остават незабравими с години – алпиниади, пързаляне с шейни, приключенски лагери.

Хижа Мальовица е разположена в долината на р. Мальовица на 1960 м н.в. Изходен пункт е с.Говедарци. От там до Учебен център Мальовица се стига по асфалтов път. Пред центъра има няколко паркинга, където може да оставите автомобила си. Сутрин и вечер до курорта пътува и маршрутка от гр. Самоков в 08:15 сутринта и 16:15 следобяд. Районът разполага със ски писти и влекове. От там до хижата се стига за около 50 минути пеша по маркирана пътека. Наклонът е лек и преходът е изклчюително приятен

Прочети  Представят заслон на бъдещето в София Тех парк

Хижата представлява комплекс от две сгради. Старата сграда в момента се ремонтира и не функционира. Новата хижа е масивна двуетажна сграда с капацитет 70 места в стаи с по 4, 5, 6, 7, 8 легла, с етажни санитарни възли и бани. Наскоро е ремонтирано, като старата дограма е подменена с нова PVC. Без да е излишно луксозна, хижата предлага всички необходими условия за приятен престой. Водоснабдена и електрифицирана. Има бюфет и кафе – бар. До 20 ч. вечерта в бюфета може да поръчате храна, приготвена изключително вкусно.

Хижата е пункт от европейския маршрут “Е-4”. Предлага преходи до:

– заслон Страшното езеро – 2.30ч.

– заслон Кобилино бранище – 4.00ч.

– х.Мечит /през Страшното езеро/ – 8.00ч.

– заслон БАК – 1.30ч.

– хотел Мальовица – 0.50ч.

– Рилски манастир /през Страшното езеро/ – 8.00ч.

– х.Рибни езера – 10ч.

– х.Иван Вазов – 6.00ч.

– вр.Мальовица/2729м./ – 2.30ч.

– Мальовишки езера и вр.Ушите – 2.00ч.

– вр.Злия зъб/2678м./ – и вр.Ловница/2695м./ – 2.00ч.

– вр.Орловец/2686м./ – 2.30ч.

За резервации и повече информация www.maliovitzahut.com

Текст: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!