fbpx

Хижа Мальовица

Тук е Така! Този надпис гордо окичен на хижа Мальовица, до скоро посрещаше планинарите, след едночасов преход от Учебния център.

И наистина, тази хижа има свои правила! Тук няма да ви оставят да своеволствате, няма да погледнат на вас с добро око, ако просто сте се качили да изпиете чаша бира и да хвърлите фас на тревата, слушайки силно музика и смущавайки спокойствието на останалите туристи. Защото тук все още властва Духът на Планината, такъв, какъвто носталгично го помним отпреди 20 години, когато още ги нямаше туристите с джапанки и токчета, пристигащи на тълпи с лифтове и вярващи, че имаш ли пари всичко е възможно.

И така трябва да бъде! Та нали в съседна Гърция на кандидат-покорителите на Митикас в хижата е забранена дори чаша алкохол, а лампите изгасват точно в 10 вечерта. Все пак трябва да се осигури спокойствие и почивка преди изтощителния преход в планината.

На хижа Мальовица правилата не са чак толкова строги и може да бъде изключително весело и приятно. Тук често се организират различни мероприятия, които остават незабравими с години – алпиниади, пързаляне с шейни, приключенски лагери.

Хижа Мальовица е разположена в долината на р. Мальовица на 1960 м н.в. Изходен пункт е с.Говедарци. От там до Учебен център Мальовица се стига по асфалтов път. Пред центъра има няколко паркинга, където може да оставите автомобила си. Сутрин и вечер до курорта пътува и маршрутка от гр. Самоков в 08:15 сутринта и 16:15 следобяд. Районът разполага със ски писти и влекове. От там до хижата се стига за около 50 минути пеша по маркирана пътека. Наклонът е лек и преходът е изклчюително приятен

Прочети  Хижа Бъндерица

Хижата представлява комплекс от две сгради. Старата сграда в момента се ремонтира и не функционира. Новата хижа е масивна двуетажна сграда с капацитет 70 места в стаи с по 4, 5, 6, 7, 8 легла, с етажни санитарни възли и бани. Наскоро е ремонтирано, като старата дограма е подменена с нова PVC. Без да е излишно луксозна, хижата предлага всички необходими условия за приятен престой. Водоснабдена и електрифицирана. Има бюфет и кафе – бар. До 20 ч. вечерта в бюфета може да поръчате храна, приготвена изключително вкусно.

Хижата е пункт от европейския маршрут “Е-4”. Предлага преходи до:

– заслон Страшното езеро – 2.30ч.

– заслон Кобилино бранище – 4.00ч.

– х.Мечит /през Страшното езеро/ – 8.00ч.

– заслон БАК – 1.30ч.

– хотел Мальовица – 0.50ч.

– Рилски манастир /през Страшното езеро/ – 8.00ч.

– х.Рибни езера – 10ч.

– х.Иван Вазов – 6.00ч.

– вр.Мальовица/2729м./ – 2.30ч.

– Мальовишки езера и вр.Ушите – 2.00ч.

– вр.Злия зъб/2678м./ – и вр.Ловница/2695м./ – 2.00ч.

– вр.Орловец/2686м./ – 2.30ч.

За резервации и повече информация www.maliovitzahut.com

Текст: Върхове

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.