fbpx

Искат референдум за Дяволското гърло

Инициативен комитет иска провеждането на референдум за предоставяне на пещерата Дяволското гърло за стопанисване и ползване от община Девин да бъде проведен заедно с предсрочния парламентарен вот на 26 март в общината. В момента за пещерата има решение на Пловдивския апелативен съд, че е публична държавна собственост. Решението е обжалвано от бившия кмет на община Девин Цветалин Пенков пред Върховния касационен съд през 2013 г. Но ВКС не е допуснал касационно обжалване на решението и с това е сложен край на правния спор.

Според кмета на Девин Красимир Даскалов обаче искането за свикване на референдум е неоснователно.

Според чл. 26., ал. 1 от Закона за прякото участие на гражданите местен референдум се произвежда в община, район или кметство за пряко решаване на въпроси от местно значение, които законът е предоставил в компетентност на органите на местно самоуправление или органите на района или кметството. Тоест, в случая местният инициативен комитет смята да се допитва до обществеността по въпрос, който не е от компетентността на Общинския съвет в Девин. Имотът е държавен и разпореждането му е от компетентността на Министерския съвет, обяснява той.

По информация на градоначалника в местната управа вече са постъпили жалби от хора, които заявяват, че искат да оттеглят подписите си, защото са измамени при тяхното полагане.

Даскалов обясни, че представители на инициативния комитет са ходили по домовете на хората. Управител на хотел давал подписката на персонала и те са се подписали от опасения, че ще бъдат уволнени. Горски я разнасяли по домове на хората и те се подписвали, за да не бъдат лишени от дърва за зимата, разказва той.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.