fbpx

Парализиран катерач изкачи тура, който почти го уби

Парализиран британец изкачи 65-метрова скала над морето само с една ръка 18 години, след като пострада при ужасяващ инцидент, опитвайки да достигне върха.

Пол Притчард е един от водещите британски катерачи в миналото. Паднал камък по време на катерене на Totem Pole в Тасмания през 1998 г. чупи черепа му и оставя една половина от тялото му парализирана.

По време на инциднета остава в продължение на 10 часа да виси на около 30 м. над земята, докато приятелката му отачаяно търси помощ. Налага й се да пробяга 10 километра сред гъстите тасманийски храсталаци до най-близкия телефон.

Пол разказва: “Тя ми изпрати въздушна целувка, след това ми каза, че ще ме остави сам и ще потърси помощ. Бях ужасен, че това е последният път, в който я виждам.”

За щастие, пристига хеликоптер, а в него е и катерачът Нийл Смит, който успява да достигне до Пол.

Катерачът е тежко ранен и се нуждае от множество операции, но тялото му остава парализирано. Движи се с бастун, а говорът му е забавен. Остава в болница в продължение на 9 месеца. През това време прекратява връзката си със своята приятлека, но среща медицинската сестра Джейн Баучър, която по-късно ще му роди две деца.

Веднага след инцидента Пол изпада в депресия и разпродава цялата си екипировка, мислейки, че никога повече няма да катери.

По-късно обаче решава да се върне и да завърши този тур. Започва да експериментира с различни системи за изкачване по въже, но се шегува, че те са прекалено сложни за “половината му мозък”.

В крайна сметка, успява да направи система с макари и години по-късно се връща на мястото на инцидента.

Прочети  Италианският алпинист Матео Бернаскони е загинал в лавина

Използва изключителната сила на здравата си ръка, за да напредва сантиметър по сантиметър.

Изкачването включва 126 набирания с лявата ръка в продължение на изтощителни осем часа.

“Исках да докажа, че парализираните катерачи не са неспособни.”, мотивира се Пол.  “Видях дупката, от която се беше откъртил камъкът, който ме удари по главата. Стоях и се взирах в нея. Беше огромна”

Пол заснема и кратък филм  – “Doing It Scared”. Той е част от програмата на Banff Mountain Film Festival World Tour ’17 София на 22 и 23 февруари.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.